CIES: Ένας στους 10 παίκτες είναι δανεικός

Σε παγκόσμιο φαινόμενο εξελίσσεται ο δανεισμός παικτών όπως προκύπτει από τη νέα μηνιαία έρευνα που παρουσίασε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο της Ευρώπης!

Το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που ως γνωστόν εδρεύει στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, κατέγραψε ανάλυσε και παρουσιάζει τα στοιχεία που αφορούν συνολικά 33.482 ποδοσφαιριστές, που εν αγνοία τους, συμμετείχαν στην έρευνα και έως την πρώτη ημέρα του τρέχοντος Μάρτη ανήκαν στις  πρώτες ομάδες 1.254 συλλόγων σε 75 πρωταθλήματα!

Απ’ αυτούς τους κάτι περισσότερο από τους 33 χιλιάδες παίκτες, σχεδόν το 10%, για την ακρίβεια το 9,49%, ήτοι οι 3.178 αγωνίζονται στους συλλόγους τους με τη μορφή του δανεισμού. Ειδικότερα για τα μέρη μας, την ελληνική Super League, η έρευνα του CIES την κατέταξε στην 49η θέση μεταξύ των 75 ανά τον κόσμο Λιγκών σχετικά με τον αριθμό των δανεικών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Το ποσοστό είναι 6,6%, κάτω του μέσου όρου, κι είναι αντίστοιχο με το ποσοστό που παρουσιάζουν οι πρώτες κατηγορίες της Ουγγαρίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου οι  δανεικοί παίκτες είναι κατά μέσο όρο νεότεροι από τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στους συλλόγους, 24,41 έναντι 26,54 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα των δανεικών παικτών που εμφανίζεται να έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι αυτή των 22 ετών. Ωστόσο, οι δανεισμοί σε καμία περίπτωση δεν αφορούν μόνο ποδοσφαιριστές στην αρχή της καριέρας τους. Μόνο το 27,9% του συνολικού αριθμού των δανεικών παικτών είναι 21 ετών και κάτω, ενώ σχεδόν οι μισοί (47,9%) είναι 24 ετών και άνω 9,5%. «Το ποσοστό των δανεικών παικτών ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πρωτάθλημα, γεγονός που αντικατοπτρίζει διαφορετικές παραδόσεις-νοοτροπίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έρευνας. Έτσι, τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις δύο κορυφαίες  κατηγορίες της Ιταλίας, τη Serie A (19,0%) και τη Serie B (22,8%). Το ποσοστό των δανεικών παικτών είναι επίσης υψηλό στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, καθώς και στην τρίτη και τέταρτη αγγλική κατηγορία.

Το υψηλότερο ρεκόρ στο ποσοστό των δανεικών παικτών μετρήθηκε για τη Μπαράκας Σεντράλ του Μπουένος Άιρες (50,0%), ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό που μετρήθηκε για την ιταλική Φροζινόνε της Serie B,  (48,3%). Οι περισσότεροι παίκτες (13,1%) που δανείστηκαν  είναι επιθετικοί και οι λιγότεροι (6,2%) τερματοφύλακες. Να σημειωθεί ότι οι επιθετικοί είναι οι νεότεροι παίκτες στις ομάδες (26 ετών κατά μέσο όρο), ενώ οι τερματοφύλακες οι μεγαλύτεροι (27,1 ετών).

Στην κορυφή της λίστας των συλλόγων που έχουν παραχωρήσει τους περισσότερους δανεικούς βρίσκεται η Άρσεναλ με 25  παίκτες και ακολουθεί η Αταλάντα με 24. Πέντε αγγλικοί σύλλογοι βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, κάτι που αντανακλά την οικονομική ευρωστία της Premier League.

Συμπερασματικά κι όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του CIES: «τα πρόσφατα όρια που θέτει η FIFA στους διεθνείς δανεισμούς για παίκτες άνω των 21 ετών στοχεύουν συγκεκριμένα τους πλουσιότερους συλλόγους και αποσκοπούν στο να τους αποτρέψουν από το να συσσωρεύουν πάρα πολλούς παίκτες». Και καταλήγει:«Υπάρχει σημαντική στατιστική συσχέτιση μεταξύ του αθλητικού επιπέδου των συλλόγων και του αριθμού των παικτών που δανείζουν. Όσο πιο ανταγωνιστικός είναι ο σύλλογος, τόσο περισσότερο τείνει να δανείζει παίκτες σε άλλες ομάδες. Στο 63,5% των περιπτώσεων, οι σύλλογοι όπου παίρνουν δανεικούς παίκτες έχουν χαμηλότερο αθλητικό επίπεδο σε σχέση με τους συλλόγους ιδιοκτήτες. Στο 20,9% των περιπτώσεων, το επίπεδο είναι ισοδύναμο!».