Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς! Ε, και;

Λαοί οι οποίοι ξεχνούν την ιστορία τους… Είναι καταδικασμένοι, να την ξαναζήσει! Ελληνικός; Παρών…

Σύμβολο του Μακεδονικού αγώνα. Πρωτομάρτυρας του! Ανήμερα της επετείου της γέννησης ενός ήρωα της Ιστορίας μας… Ακούσατε κάτι; Είδατε κάτι; Είπατε κάτι; Πολιτειακοί; Πολιτικοί; Δημοτικοί άρχοντες;Λόγιοι; Εκπαιδευτικοί; Δημοσιογράφοι; Απλοί άνθρωποι; Άκρα του τάφου σιωπή εν έτει 2023. Κι όχι τόσο για την επέτειο της γέννησης ενός εκ των ηρώων των Απελευθερωτικών Πολέμων του Έθνους μας αλλά για τον θρυλικό Μακεδονικό αγώνα.

Εμβληματική του φυσιογνωμία ο ανθυπολοχαγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς…

  Διάβηκε τον Αύγουστο του 1904 τα ελληνοτουρκικά σύνορα περνώντας στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία με ένα σώμα από Μακεδόνες, Λάκωνες και  Κρήτεςπολεμιστές. Πολέμησε σκληρά την τουρκιά και τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες οι οποίοι λυμαινόταν τη Μακεδονία. Κάπου 100 χρόνια μετά εμφανίσθηκαν διεκδικητές της Μακεδονίας άλλοι Σλάβοι κι Αλβανοί αλλά και τέως Έλληνες. Το συνονθύλευμα των Σκοπιανών! Τρίζουν τα κόκκαλα του… Με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών!

   Μέσα Σεπτεμβρίου ο Παύλος Μελάς στρατοπέδευσε στην περιοχή της Καστοριάς. Μέσα Οκτωβρίου κατέφυγε στη Στάτιστα για ανάπαυση. Ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Μήτρος Βλάχος, τον «κάρφωσε» στις οθωμανικές αρχές. Δεν είχε το θάρρος – βλέπετε – να τα βάλει «στα ίσια» μαζί του. Στη συμπλοκή ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε σοβαρά στην οσφυϊκή χώρα. Έτσιάφησε την τελευταία του πνοή.

    Κι αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια πριν ξεψυχήσει αυτός ο μέγας Έλληνας πατριώτης: «… Τον σταυρό μου να το δώσεις στη γυναίκα μου. Το τουφέκι μου να το δώσεις στο γιο μου, να του πεις πως έκανα το καθήκον μου. Να συνεχίσετε τον αγώνα, μην δειλιάσετε. Θα συναντήσετε κακουχίες, στερήσεις, προδοσία, θάνατο. Χαλυβδώστε την ψυχή σας, όλα για την Πατρίδα. Όλα για την ελευθερία της Μακεδονίας. Όλα…»!

   Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του. Τάφηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη). Ήρωας κι αυτός του Μακεδονικού Αγώνα. Τάφηκε στον βυζαντινό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καστοριά. Εκεί είναι η κάρά του από το 1950. Εκεί τάφηκε κι η σύζυγός του Ναταλία, κατ’ επιθυμίαν της.

   Ακούσατε κάτι; Είδατε κάτι; Είπατε κάτι; Πολιτειακοί; Πολιτικοί; Δημοτικοί άρχοντες; Λόγιοι; Εκπαιδευτικοί; Δημοσιογράφοι; Απλοί άνθρωποι; Άκρα του τάφου σιωπή εν έτει 2023…

  Τι να ακούσετε; Τι να δείτε; Τι να πείτε μετά την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών;  Όταν μάλιστα, δεν τηρείται από τα Σκόπια. Κι εξ αιτίας της στην Ελλάδα ετοιμάζονται νόμιμα φροντιστήρια εκμάθησης «μακεδονικής» γλώσσας!

  Με λίγα λόγια; Σα σήμερα γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς! Ε, και;

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ