Η ιστορία με τη νέα κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε με επιπλέον νομοθετική ρύθμιση να αποκλειστεί από τις επικείμενες εκλογές το φιλοναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη είναι γνωστή. Όπως είναι γνωστό ο φυλακισμένος Κασιδιάρης δημιούργησε το κόμμα «Ελληνες» με σκοπό την κάθοδο του στις εκλογές.
Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση προ μηνός (την προ-τελευταία στιγμή) τον ανάγκασε να αναδιπλωθεί και να αναζητήσει άλλον επικεφαλής ώστε να ξεπεράσει τα κωλύματα του νόμου. Ο πρόθυμος ήταν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλος που δέχτηκε να ξεπλύνει τον εγκληματία φυλακισμένο.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση το θέμα της ανακήρυξης των κομμάτων που έχουν δικαίωμα καθόδου στις εκλογές περνάει από το αρμόδιο τμήμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος του τμήματος κ. Τζανερίκος διαφώνησε δημόσια με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέγοντας μάλιστα ότι επί του θέματος αυτού είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.
Στη συνέχεια ο κ.Τζανερίκος υπέβαλε την παραίτησή του. Η συνέχεια του θέματος προκαλεί μείζων πρόβλημα στην κυβέρνηση την οποία έσπευσαν αρχικά να στηρίξουν ορισμένοι συνταγματολόγοι.
«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές», είπε ο κ. Τζανερίκος ρίχνοντας μια «βόμβα».
Αντί άλλου σχολίου ακολουθούν οι δηλώσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη: Αν είναι ακριβείς οι δηλώσεις του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του ΑΠ κ.Τζανερίκου ότι δέχθηκε πιέσεις, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, από τον υπουργό Επικρατείας και άλλο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου να αποκλείσει το Α’ Τμήμα ΑΠ το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, τότε πρόκειται όχι απλώς για αντισυνταγματική παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική λειτουργία αλλά για κακουργηματικές πράξεις, άρα πρέπει να επιληφθεί αμέσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (άρθ. 167A και 237 Ποινικού Κώδικα). Oι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οφείλουν κατά τη γνώμη μου να καταθέσουν έγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση και ο κ. Τζανερίκος να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Είμαι βέβαιος ότι είτε έτσι είτε αλλιώς οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα πράξουν τα δέοντα»
Με άλλα λόγια, ο κ. Κοντιάδης θεωρεί περίπου βέβαιο ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς οφείλουν να ασχοληθούν με τα όσα καταγγέλλει ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θεωρώντας ότι αν πράγματι ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Τζανερίκου, τότε έχουμε την διάπραξη κακουργηματικού αδικήματος από στέλεχος της κυβέρνησης. Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα γεγονότα η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρειου Πάγου δεν γίνεται να ξεχαστούν. Ηδη, την διερεύνησή τους ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση επιχειρώντας να ανοίξει το λάκκο του φιλοναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη, κινδυνεύει να πέσει η ίδια μέσα με την βαριά κατηγορία της παρέμβασης στην Δικαιοσύνη…