Κάθε 4 ώρες σφυρίζεται… πέναλτι στην ελληνική Super League

Το CIES αποφάνθηκε σχετικά με τη συχνότητα καταλογισμού της "άσπρης βούλας" στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μεγάλη έρευνα που κατατάσσει συνολικά 75 πρωταθλήματα απ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη συχνότητα των πέναλτι που υποδείχθηκαν από τους διαιτητές την τελευταία τριετία (01.01.2020 – 01.04.2023), παρουσιάζει στην τελευταία του ευρωπαϊκή έρευνα το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES). Ο παγκόσμιος μέσος όρος καταλογισμού της «εσχάτης των ποινών» σ’ έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι κάθε 271 λεπτά, ωστόσο στο αιγυπτιακό πρωτάθλημα, που όπως φαντάζεστε… πρωτοπορεί, σχεδόν σε κάθε δύο αγωνιστικά 90λεπτα (172 λεπτά για την ακρίβεια) κάποιος παίκτης στήνει το τόπι στην άσπρη βούλα και έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να χρηστεί σκόρερ! Κι όλα αυτά χωρίς τις καθυστερήσεις…

Φουλ του πέναλτι έχουμε ακόμα στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ. χαράς ευαγγέλια για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την ομάδα του Αλ Νασρ του Ριάντ), καθώς και στο… αποκλεισμένο ρωσικό πρωτάθλημα όπου ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι κάθε 178 και 187 αγωνιστικά λεπτά αντίστοιχα. Αν θέλαμε να δούμε στο τι συμβαίνει στα μέρη μας, την ελληνική Super League, σύμφωνα με την έρευνα του CIES πέναλτι, σ’ αυτούς τους τελευταίους 39 μήνες σφυρίζεται κάθε 239 αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή σχεδόν κάθε 4 ώρες! Η ελληνική λίγκα βρίσκεται στην 9η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την κυπριακή να φιγουράρει τέταρτη, έχοντας αναλογικά υποδειχθεί ένα πέναλτι ανά 220 λεπτά αγώνα.

Στην κορυφή της «γηραιάς ηπείρου» βρίσκεται το ρωσικό (187’), ενώ την τριάδα συμπληρώνουν το ουκρανικό (197’) και το τουρκικό πρωτάθλημα (214’). Μεταξύ των πέντε κορυφαίων –κατά γενική ομολογία- λιγκών σ’ όλο τον πλανήτη, η ιταλική Serie A πρωτοπορεί με τη συχνότητα καταλογισμού πέναλτι να εντοπίζεται στα 235 αγωνιστικά λεπτά, ενώ στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας, που περιλαμβάνει 75 πρωταθλήματα απ’ όλο τον πλανήτη, βρίσκονται η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία της Ιαπωνίας όπου σφυρίζεται πέναλτι με το… τουφέκι (520’ και 613 λεπτά), επιδόσεις που επαναλαμβάνονται στην Τσάμπιονσιπ την 1η και τη 2η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό μετατροπής του πέναλτι σε γκολ κι επίσης βρίσκεται μεταξύ όσων μελετήθηκαν κατά την τελευταία, χρονικά, έρευνα που διεξήγαγε το CIES. Σε παγκόσμιο επίπεδο το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 77,1%, με το αντίστοιχο που καταγράφηκε κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας κι αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα να βρίσκεται στο 76,2%. Το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας, 82,2%, εντοπίστηκε στη γαλλική Ligue 1 και στην Star League του Κατάρ, ενώ στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό είναι αυτό του πρωταθλήματος της Νοτίου Αφρικής, 71,4%.