Η «ΔΗΜΗΤΡΑ» και η… ρήξη με τα συμφέροντα των λίγων

Ξορκίζουν και λοιδορούν μια πρόταση χωρίς να την γνωρίζουν. Το ίδιο κάνουν και τα συστημικά ΜΜΕ…

Και ξαφνικά μπήκε στην (προεκλογική) ζωή μας η «ΔΗΜΗΤΡΑ». Δεν την μάθαμε πριν από περίπου τρεις μήνες που την είχε παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανοικτή εκδήλωση του «ΜΕΡΑ25» γιατί κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε μαζί της, όπως δεν ασχολούντο και τα τρία μεγάλα κόμματα μαζί του. Την μάθαμε τώρα κι όχι φυσικά από το «ΜΕΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ». Την μάθαμε από τη Νέα Δημοκρατία που την ανέσυρε για να φοβερίσει τους πολίτες λέγοντας ότι «ο Τσίπρας θέλει να συνεργαστεί με τον Βαρουφάκη που θα κλείσει τις τράπεζες». Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στην Ευρωζώνη, τα εθνικά τραπεζικά συστήματα υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει την απεριόριστη δικαιοδοσία πάνω τους αφού οι κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών παίζουν διαδικαστικό και διεκπαιρεωτικό ρόλο. Τις σοβαρές αποφάσεις τις παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μόνη αρμόδια στη χάραξη νομισματικής πολιτικής, μόνη που μπορεί να κλείνει τράπεζες είναι η ΕΚΤ. Ο Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης δεν μπορεί ακόμα και να το θέλει να κλείσει καμιά τράπεζα!

 

 

Αυτό συνέβη και το 2015: Με εντολή Ντράγκι σταμάτησε η χρηματοδότηση των τραπεζών και κατά συνέπεια πέρασαν σε αναγκαστική αργία (ή αλλιώς έκλεισαν και χορηγούσαν ένα ελάχιστο ποσό ημερησίως). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί όποτε το θελήσει για κάποια τράπεζα κάποιας χώρας η Λαγκάρντ που είναι τώρα επικεφαλής της ΕΚΤ. Εδώ ήταν το μεγάλο λάθος (;) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε επεξεργαστεί κανένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση εκβιασμού της Ε.Ε. και της ΕΚΤ μέσω του κλεισίματος των τραπεζών. Ο κ. Βαρουφάκης που τότε ως υπουργός Οικονομικών δεν είχε έτοιμο ένα εναλλακτικό πλάνο, έμαθε από το λάθος του και ετοίμασε ένα. Δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσω συνολικά αλλά αναγνωρίζω ότι ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 και οι συνεργάτες του, που εξακολουθούν να μιλούν για ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις δεσμεύσεις των μνημονίων έκαναν αυτό που έχουν υποχρέωση (εφόσον πιστεύουν αυτά που λένε) να κάνουν. Δημιούργησαν ένα “plan b” που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση νέου τραπεζικού εκβιασμού και αναγκαιότητας μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ” με την εφαρμογή συστήματος ψηφιακών συναλλαγών απαντάει επαρκώς μέχρι να γίνει η πλήρης μετάβαση.

 

 

“Σαχλαμάρες” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόταση του Βαρουφάκη για το νόμισμα. Όταν η πλειονότητα των πολιτών οποίων επιβιώνει σε συνθήκες ζωής που θα ήταν αδιανόητες πριν από τη μνημονιακή λεηλασία του κοινωνικού πλούτου από τις πολιτικές των μνημονίων, μοιάζει τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάει με αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο κ. Μητσοτάκης. Ξορκίζουν και λοιδορούν μια πρόταση χωρίς να την γνωρίζουν. Το ίδιο κάνουν και τα συστημικά ΜΜΕ. Η πρόταση είχε θαφτεί όταν παρουσιάστηκε και τώρα ανασύρεται ως μπαμπούλας για να φοβίσει ποιους ακριβώς. Εκείνους που χάνουν τα σπίτια τους, που μπαίνουν στις τράπεζες για να πάρουν μόνο τον ακατάσχετο μισθό τους; Φοβερίζουν τους αλυσοδεμένους ότι μπορεί να χάσουν τις αλυσίδες τους; Τον Ιούλιο του 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε η ΕΚΤ, ο Ντράγκι, οι θεσμοί. Από τον Δεκέμβρη του 2014 ως τον Ιούλιο του 2015, με το φόβο ότι έρχονται… οι κομμουνιστές, ανήσυχοι καταθέτες σήκωσαν από τις τράπεζες 30 δισ. ευρώ, αφήνοντας άδεια τα ταμεία. Από το 2011 ως το 2019, το δημόσιο χρήμα για να στηριχθούν ιδιωτικές τράπεζες (ανακεφαλαιοποίηση) ξεπερνά τα 100 δισ. Ανάμεσα σε κείνους που πλήρωσαν και θα συνεχίζουν να πληρώνουν τα δανεικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κι εκείνοι που τώρα οι τράπεζες τους παίρνουν τα σπίτια…

Βασίλης Πίσσας