Ο Πλεύρης και η λευκή ρευστή ουσία

Το θύμα που έσφιξε τα δόντια, το προηγούμενο με τον πρύτανη και η ασάφεια του ιατρικού ανακοινωθέντος

Παραμονές εκλογών 2019: Σχεδόν αχάραγα ο Θάνος Πλεύρης πηγαίνει στην πλατεία Εξαρχείων και χαμηλόφωνα (όχι επειδή φοβάται, δεν είναι απ’ αυτούς, αλλά από σεβασμό στον ύπνο των κατοίκων) δεσμεύεται μπροστά στην κάμερα ότι θα σπάσει το… άβατο της περιοχής. Παραμονές εκλογών 2023 ο Θάνος Πλεύρης σε νέες περιπέτειες: πηγαίνει αυτή τη φορά σε μεζεδοπωλείο στα Πετράλωνα κι εκεί του πετάνε γιαούρτια.

Εντούτοις, ο γενναίος του Μπρανκαλεόνε (όσο Μπρανκαλεόνε μπορεί να χαρακτηριστεί ο Κούλης ο αρχηγός που περιμάζεψε τον Πλεύρη κι όλους αυτούς, μια και ο Μπρανκαλεόνε στη γνωστή κωμωδία υπήρξε, αν μη τι άλλο, άνθρωπος με ήθος και ρητορική δεινότητα) βρίσκει το κουράγιο να σταθεί στα πόδια του. Έτσι, αντί να καλέσει ασθενοφόρο να τον διακομίσει στο νοσοκομείο, σφίγγει τα δόντια και πηγαίνει μόνος του στα επείγοντα. Ναι, το θηρίο, μόνος του!

Η σοβαρότητα της κατάστασης, όπως είναι φυσικό, κινητοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό του θεραπευτηρίου -υπουργός Υγείας, άλλωστε, διετέλεσε τόσο καιρό ο δύσμοιρος Θάνο. Κι αφού ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, κατορθώνοντας να τον κρατήσουν στη ζωή, το Λαϊκό εκδίδει επιτέλους ανακοινωθέν και καθησυχάζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ηρωικού Θάνου που από την αγωνία τους έχουν πιει ένα βυτίο φρέντο κι έχουν καπνίσει μια καπνοφυτεία της Νορθ Καρολάινα στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Περί την ώρα 03:20 μ.μ. προσήλθε επειγόντως στο εξωτερικό οφθαλμολογικό ιατρείο του Γ.Ν.Α «Λαϊκό», κατά τα διάρκεια της Γενικής Εφημερίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης κατόπιν επίθεσης που δέχτηκε στο πρόσωπό του με ρίψη λευκής ρευστής ουσίας παρουσία της οικογένειάς του. Από την οφθαλμολογική εξέταση διαπιστώθηκε έντονη, διάχυτη υπεραιμία και οίδημα επιπεφυκότος αριστερού οφθαλμού καθώς και στικτή απόπτωση επιθηλίου του κερατοειδούς του ιδίου οφθαλμού. Εδόθησαν οι κατάλληλες πρώτες βοήθειες και συνεστήθη θεραπευτική αγωγή και επανεξέταση. Εν συνεχεία ο Υπουργός αποχώρησε σε καλή γενική κατάσταση». Τελειώνει η ανάγνωση κι ένα «ουφ» από τα κατάβαθα του ψηφοφόρου αναδύεται, με το σύμφωνο «φ» να σηκώνει σαν γλυκό αεράκι την ποδιά της μαθητευόμενης νοσοκόμας της Οφθαλμολογικής Κλινικής!

Κάποιος κομματικά εμπαθής και χωρίς ενσυναίσθηση θα ισχυριστεί ότι με όλο αυτό απλώς προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι στο καλειδοσκόπιο της φαιδρότητας του «πολιτεύεσθαι» του Θάνου Πλεύρη, ενώ στην επιχειρηματολογία του θα επιστρατεύσει ονόματα όπως Μαργκερίτ Ντιράς, Νικολά Σαρκοζί, Μπιλ Γκέιτς και Σιλβέστερ Σταλόνε, διασήμων που έφαγαν ακτιβιστικές τούρτες κι ακτιβιστικά γιαούρτια από σεσημασμένους ρίπτες

όπως ο Βέλγος Νοέλ Γκοντέν κι ο Αμερικανός Αρον Κέι, αλλά που κανένας τους δεν πήγε στα Επείγοντα νοσοκομείου για να προκαλέσει ιατρικό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με αυτούς τους κακεντρεχείς, το ρεκόρ γελοιότητας που κατείχε έως τώρα ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πάλαι ποτέ πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που όταν φοιτητές τού είχαν ρίξει τούρτα. είχε καταγγείλει ότι αυτή περιείχε αρσενικό -λες και είχε δοκιμάσει / γλείψει με τη γλώσσα αυτό που του εκσφενδόνισαν στη μούρη, απειλείται από τη νοσοκομειακή φροντίδα στον Πλεύρη μετά το γιαούρτωμα. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε.

Φταίνε και οι συντάκτες του ανακοινωθέντος του Λαϊκού, πάντως, που άθελά τους έδωσαν λαβή στους κακεντρεχείς. Κακά τα ψέματα, μ’ εκείνη την πρόταση περί «λευκής ρευστής ουσίας» στο πρόσωπο του Πλεύρη, όλο και κάποιο αρρωστημένο μυαλό (παρ)ερμήνευσε κατά το δοκούν την ασαφή περιγραφή του φονικού υλικού. Κι αντί να φανταστεί άπαχο γιαουρτάκι, φαντάστηκε μια σκηνή από αυστηρώς ακατάλληλη ταινία, με κάποιον να γεμίζει με λευκή ρευστή ουσία τη μάπα κάποιου άλλου…

Νίκος Ντίνας