Σιγά, που θα συζητήσουμε τέτοια «πράγματα» προεκλογικά…

Όταν οι πλούσιοι αυξάνουν τα κέρδη τους και οι φτωχοί πεινάνε...

Το πρόβλημα ανέκαθεν ήταν το ίδιο. Δεν είναι ότι δεν έχουμε αρκετό φαγητό για να ταΐσουμε τους φτωχούς. Είναι που δεν χορταίνουν οι πλούσιοι…

Να τι μας λένε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

– Το 26,3% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό (2.722.000 άτομα). Την ίδια ώρα για τις μόλις 150 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο ισχύουν τα εξής (έτος 2022): Λειτουργικά κέρδη 14 δισ. ευρώ (+35,6%) και καθαρή κερδοφορία 10,4 δισ. ευρώ. Τζίρος 106,84 δισ. ευρώ (+ 48,8%). Είναι η πρώτη φορά που ο τζίρος τους φτάνει το 55% όλου του ΑΕΠ της χώρας (192 δις). Όλα αυτά τη στιγμή που έρχονται ανατιμήσεις-φωτιά 16,5% σε είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και 13,9% στα φάρμακα

 

Την ίδια  ώρα, υψηλό πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι το 2025 προεξοφλούν 41 τραπεζικοί κολοσσοί, που συμμετείχαν σε τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και των μακροοικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με την έρευνα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του eyro2day, το ποσοστό του 2% στον πληθωρισμό της ευρωζώνης (το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ) είναι «άπιαστο όνειρο» σύμφωνα με τους τραπεζίτες για το 2023, οι οποίοι συμφωνούν σε ποσοστό 100% ότι θα είναι μεγαλύτερος. Για το 2024, το 70% των τραπεζιτών εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 2%, ενώ ακόμη και για το 2025 το 50% των τραπεζιτών θεωρεί πως ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τα ανώτερα επίπεδα που έχει θέσει η ΕΚΤ.

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους φτωχούς. Μα ότι θα  φτωχύνουν ακόμα περισσότερο. Ότι πολλοί από αυτούς δεν χάσουν τα σπίτια τους (να έχουν πάρει δάνεια) αλλά και ότι θα δίνουν μάχη για να εξασφαλίζουν καθημερινά μια μερίδα φαγητό ενώ οι πλούσιοι θα εξακολουθούν ν α εμφανίζονται αχόρταγοι επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας αύξηση των κερδών τους. Ολα αυτά βέβαια είναι ασήμαντες λεπτομέρειες κι ως τέτοιες δεν αναφέρονται στα προεκλογικά πάνελ των καναλιών. Τα κόμματα των μνημονίων τα ξορκίζουν από την προεκλογική συζήτηση. Ετσι ξορκίστηκε από τα κόμματα των μνημονίων αλλά και το σύνολο των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας, η επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλέξανδρου Παπαδόπουλου που ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

(α) Το αποτέλεσμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ήταν έλλειμμα 4.727 εκ. (επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες περιλαμβανομένων των τόκων, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες χωρίς τους τόκους).

(β) Το ύψος του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς ξεπέρασε αυτό που είχε κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 356.256 εκ. (171,3% του ΑΕΠ), το υψηλότερο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

(γ) Το ύψος  του κρατικού χρέους ξεπέρασε αυτό  που ήταν κατά την κορύφωση της πρόσφατης κρίσης χρέους το 2011 και έφτασε τα 400.276 εκ. (192,4% του ΑΕΠ), μακράν το υψηλότερο  από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα οδηγούμαστε στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Δικό μας θέμα είναι αν θα εμπιστευτούμε και πάλι αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ ή αν θα πάμε σε ρήξη με το σύστημα που, όπως αποδείχτηκε, κάνει τους πλούσιους αχόρταγους και τους φτωχούς φτωχότερους…

 

Βασίλης Πίσσας