Αθάνατε Χάρρυ Κλυνν…

Υπάρχει κράτος ή όχι;

Υπάρχει Κράτος; Με αυτήν την διαχρονική απορία γεννιέσαι. Με αυτήν πεθαίνεις. Αυτή είναι αθάνατη. Σαν τον Αχιλλέα όμως, έχει την αδύναμη… πτέρνα της. Όταν οι Ξένες Δυνάμεις βάπτισαν  μια χούφτα χώματα ιερής ελληνικής Ελλάδα και μια χούφτα πατριώτες Έλληνες, βάπτισαν και το Κράτος. Καλά πού πρόλαβαν. Βγάζοντας ο ένας πατριώτης το μάτι του άλλου, θα τυφλωνόταν το σύμπαν τότε στην πατρίδα μας. Οι Ξένες Δυνάμεις στη Ναυμαχία τού Ναυαρίνου τότε, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του εμφύλιου σπαραγμού.

Υπάρχει Κράτος λοιπόν; Κι εάν υπάρχει που είναι κρυμμένο; Γιατί δεν εμφανίζεται όταν το έχουν ανάγκη οι πολίτες; Όταν θα εμφανισθεί πάντως, ας ρίξει κάτι πάνω του. Την τελευταία φορά που εμφανίσθηκε η γλυνια του ήταν τουλάχιστον, απωθητική.

Η  έλλειψη της ύπαρξης του αποτελεί την σταθερότερη σταθερή της αιτιολογίας των επιπτώσεων από τα θεομηνίες και πανδημίες. «Μία βροχή ρίχνει και διαλύεται το σύμπαν», έλεγε ο κορυφαίος σατυρικός της σύγχρονης ελληνικής, ο ανεπανάληπτος Χάρρυ Κλυνν. Και τότε και πριν από τότε και μετά από τότε και μέχρι σήμερα αυτό συμβαίνει.

Κλείνει η Λεωφόρος Κηφισίας, η Πειραιώς. Βουλιάζει η Ποσειδώνος. Πλημμυρίζει το Μοσχάτο. Πνίγονται τα Κάτω Πατήσια. Στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα. Όλα αυτά τα δεινά στο Κέντρο της Ελλάδας. Εδώ όπου η παρουσία του Κράτους φέρεται βήματα μπροστά από την παρουσία του στην Περιφέρεια.

Δεν είναι η κυβέρνηση το θέμα…

Το θέμα δεν είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είναι κι οι όλες οι Κυβερνήσεις οι οποίες προηγήθηκαν. Θρηνήσαμε αθώες ψυχές κάποτε στην Κόρινθο, μετά στη Μάντρα, στο Μάτι, στη Καρδίτσα λόγω της απουσίας του Κράτους. Για υλικές καταστροφές δεν λέμε κουβέντα. Ακόμη και σε εσχατιές της πατρίδας ακόμη και σήμερα έμειναν ανοικτές πληγές!

Ποιοι ανέλαβαν ευθύνες γι’ αυτές; Και ποιοί πλήρωσαν;

Στο τέλος, τέλος θα κοιτάμε στον ουρανό. Και θα ζητούμε ευθύνες από τον Θεό! Ήμαρτον…

Και Κράτος δεν είναι μόνον οι πολιτικοί. Είναι και οι δημοτικοί κι περιφερειακοί άρχοντες. Κράτος δεν είναι οι πολίτες. Είναι όμως, αυτοί οι οποίοι καθορίζουν ποιοί έχουν τα ηνία του Κράτους στα χέρια τους. Κι ελάχιστους από όσους εζυγίσθηκαν, εμετρήθηκαν κι ευρέθηκαν ελλιπείς οι πολίτες έστειλαν σπίτια τους δια παντός!

Γι’ αυτό και με κάθε βροχή διαλύεται το σύμπαν. Αθάνατε Χάρρυ Κλυνν…