Τα «δίνουν όλα» για να μην πληρώσουν οι πλούσιοι!

Οι της Νέας Δημοκρατίας, με την μιντιακή υπεροπλία τους, ξορκίζουν κάθε πρόταση για φορολογηθούν αυτοί που (τα) έχουν...

Κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί εύκολα να βγάλει συμπεράσματα. Κι ίσως δεν χρειάζεται αν ψάξει πολύ. Αρκεί να μελετήσει προσεκτικά την τελευταία φορολογική του δήλωση ή να ρωτήσει τον λογιστή του. Τις τελευταίες μέρες το θέατρο του παραλόγου είναι στην ημερήσια διάταξη με αφορμή τον φόρο τηςε γονικής παροχής αλλά και την φορολογία στα μερίσματα. Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο ας κάνουμε την κοινή παραδοχή. Στη χώρα που το ποσοστό των οριζόντιων φόρων είναι μεγαλύτερο από τους φόρους που προκύπτουν από το εισόδημα τότε στη χώρα αυτή μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες. Αντίθετα οι ανισότητες περιορίζονται όταν αυτοί που έχουν πληρώνουν πολύ περισσότερα από αυτούς που δεν έχουν.

 

Πάμε τώρα στο παράδειγμα για να δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Αν έχετε για παράδειγμα μετοχές μια εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ή μετοχές του ΟΠΑΠ και πάρετε μέρισμα 30.000 ευρώ θα φορολογηθείτε με 5%. Αν όμως είστε συνταξιούχος Ενώ αν είστε συνταξιούχος και πάρετε αναδρομικά 2500 ευρώ θα φορολογηθείτε 42%! Στην περίπτωση που είστε μισθωτός για τα πάνω από 9.000 ευρώ ποσά είναι πάλι δίκαιο να φορολογούμαι με 22%. Πείτε μου αν αυτή η κατάσταση έχει σχέση με αυτό που ονομάζουμε φορολογική δικαιοσύνη. Πρόκειται για υπερφορολόγηση των οικονομικά αδύναμων και για φοροαπαλλαγή των πλουσιότερων.

 

Για να δούμε τώρα, τι λένε τα στοιχεία για το 2022. Μόλις το 1,8% των ιδιοκτητών ακινήτων έχει περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, δηλαδή το όριο πάνω από το οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ να αυξηθεί ο φόρος των γονικών παροχών. Υπενθυμίζω ότι η Ν.Δ. έχει το όριο αυτό στις 800.000. Αν μάλιστα ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς και η γιαγιά έχουν από ένα ακίνητο ο καθένας πάνω από 800.000 ευρώ τότε μπορεί να αφήσουν στον γιο και εγγονό τους περιουσία 3,2 εκατομμυρίων ευρώ εντελώς αφορολόγητη. Κι όμως, για αυτή την ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ το μιντιακό σύστημα έχει πέσει πάνω του να το φάει ότι τάχα αυξάνει τους φόρους! Σκεφτείτε να πρότεινε κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό…

Πάμε τώρα στο άλλο θέμα που έχει να κάνει με την φορολογία των υπερκερδών των εταιριών στον τομέα της ενέργειας. Αντί για οποιαδήποτε άλλο σχόλια ας παραθέσουμε τις παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του ινστιτούτου In Social, Νίκου Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ). Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα τα φορολογήσει με 90%, αλλά ο τέως υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας… ξέχασε να υπογράψει ένα σχετικό έγγραφο, με αποτέλεσμα αυτό το μέτρο να είναι στον αέρα και οι εταιρείες εξακολουθούν να… αποταμιεύουν υπερκέρδη την ώρα που οι πολίτες στενάζουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να χαμηλώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτη ανάγκης.