Μια περίεργη ελληνική πρωτιά

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα έχει πρόβλημα ταυτότητας!

Η Ελλάδα το πίστεψε, αλλά δεν το κατόρθωσε στη Σόλνα απέναντι στη Σουηδία και ακόμη μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση θα διεξαχθεί χωρίς την εθνική μας να είναι παρούσα. Οι λόγοι; Πολλοί και ποικίλοι ανάλογα με το πως “διαβάζει” καθείς από μας την πορεία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2022.

Υπάρχουν βέβαια δύο που δεν χωρούν συζητήσεων. Ο ένας είναι οι αγωνιστικές απώλειες σε ματς με την Γεωργία (εντός) και το Κόσοβο (εκτός).

Ο δεύτερος -κατά την προσωπική μας άποψη- κρύβεται πίσω από ένα post του ομοσπονδιακού μας τεχνικού Τζον Φαν’τ Σιπ μετά την πρεμιέρα της εφετινής Super League…

Η αλήθεια του Ολλανδού

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα έχει πρόβλημα ταυτότητας. Οι πέντε “μεγάλες” ομάδες (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Άρης) έβαλαν στην ενδεκάδα τους την πρώτη αγωνιστική της ελληνικής Super League συνολικά επτά Έλληνες παίκτες.

Μέσο όρο 1,4 σε κάθε ομάδα» έγραψε ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ελλάδας. Καυστικός αν μη τι άλλο, αλλά και αληθής!

Προς επίρρωση του σχολίου του Ολλανδού προπονητή έρχεται η έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το CIES, το διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA με το Πανεπιστήμιο της πόλης.

Τι κατέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα; Η ελληνική Super League διεκδικεί την αρνητική πρωτιά της ανεξέλεγκτης χρησιμοποίησης ξένων ποδοσφαιριστών!

Μπροστά από το ελληνικό πρωτάθλημα… φιγουράρει μόνο η Κύπρος, που ως εκ του θαύματος επίσης… πάτωσε στην εν εξελίξει προκριματική φάση μένοντας πίσω ακόμα και από τη Μάλτα την οποία δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανένα από τα δύο παιχνίδια τους.

Η πρωτιά του Αρη!

Και δεν μένουμε μόνο εκεί καθώς σε μια άλλη κατηγορία που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα του CIES όχι απλά διεκδικούμε, αλλά είμαστε… πρώτοι! Συγκεκριμένα, ο Άρης είναι πρώτος στην Ευρώπη (!) ανάμεσα σε 31 πρωταθλήματα, με τους γηγενείς παίκτες να καταλαμβάνουν το 1,6 επί των συμμετοχών!

Οι «κίτρινοι» του Άκη Μάντζιου είναι η ομάδα που περισσότερο από κάθε άλλη στη Γηραιά ήπειρο χρησιμοποίησε ξένους παίκτες έως τώρα στο πρωτάθλημα.

Παράλληλα, η ελληνική Super League, εκτός από την πρώτη θέση του Άρη με ποσοστό συμμετοχής ξένων παικτών στους πρώτους τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος στο 98,4%, έχει επίσης να επιδείξει Βόλο (5η θέση/89,3%), ΑΕΚ (9η/87%), ΠΑΟΚ (16ος/84,1%) και Αστέρα Τρίπολης (18ος/83%) ανάμεσα στις πρώτες 20 ομάδες της κατάταξης! Σημεία των καιρών θα σκεφτείτε…

Ακολουθούν Ολυμπιακός 36ος (76,5%), Παναιτωλικός 66ος (70,6%), Παναθηναϊκός 103ος (62,5%), ΠΑΣ Γιάννινα 104ος (62,5%), Απόλλων Σμύρνης 107ος (62,3%), Ιωνικός 119ος (61,1%), Ατρόμητος 147ος (55,8%), ΟΦΗ 198ος (48,7%) και Λαμία 217η (46%), που είναι εκείνη με τους λιγότερους  ξένους.

Το παράδειγμα της Ουντινέζε

Η Ουντινέζε από την ιταλική Serie A με ποσοστό 88,0% είναι στην κορυφή της κατάταξης για τις ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, μπροστά από την Τσέλσι (86,8%). Λιλ (81,9%), Λειψία (79,1%) και Ατλέτικο Μαδρίτης (77,8%) είναι οι ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό στα άλλα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ η Ρέιντζερς (88,1%) βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα στη Σκωτία, η Μποαβίστα (86,7%) στην Πορτογαλία, η Φατίχ Καραγκιουμρούκ (86%) στην Τουρκία και η Φιτέσε (78,1%) στην Ολλανδία.

Μόνο δύο ομάδες από τις 474 που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν κανένα ξένο παίκτη στα παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος, η ουκρανική FK Ντέσνα και οι Βάσκοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Μελετών (CIES) είναι ένα ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο το οποίο ειδικεύεται στην στατιστική ανάλυση διαφόρων ποδοσφαιρικών δεδομένων κι από το 2005 παρέχει στην ποδοσφαιρική κοινότητα εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες.