Η ποδοσφαιρική… φάμπρικα του Άγιαξ

Ο "Αίαντας" είναι η ομάδα που τροφοδοτεί με τους περισσότερους παίκτες της ομάδες στα 31 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Για να μην παρεξηγηθούμε με τη λέξη «φάμπρικα» μόνο αυτό που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης, συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και τραγούδησε ο Λάκης Χαλκιάς δεν εννοούμε!

Επειδή όμως ψάχνοντας μια συνώνυμη λέξη του «εργοστασίου» η πρώτη που συναντάμε είναι η «φάμπρικα» γι’ αυτό και καταλήξαμε στο να τιτλοφορήσουμε με αυτόν τον τρόπο το θέμα που αφορά την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Αυτό είναι το αντικείμενο της έρευνας που διεξήγαγε το –γνωστό και μη εξαιρετέο- CIES, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Κι αν περιμένατε να διαβάσετε «περί Μασία» κ.λπ. πέσατε (με) έξω καθώς η έρευνα άλλα κατέδειξε. Άγιαξ κυρίες και κύριοι ο «Αίαντας» της Ολλανδίας είναι η ομάδα που τροφοδοτεί με τους περισσότερους παίκτες της ομάδες στα 31 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, συνεχίζοντας μια παράδοση ετών. Κι αν για την ομάδα του Άμστερνταμ δεν μπορούμε να γράψουμε ότι αιφνιδιαστήκαμε κιόλας σχετικά με τη «δουλειά» που γίνεται στις ακαδημίες της δεν μπορούμε να σημειώσουμε το ίδιο και για τους συλλόγους που ακολουθούν και συμπληρώνουν το… βάθρο της έρευνας.

Η ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια τους τίτλους στη χώρα της κατέχει την καθ’ όλα τιμητική δεύτερη θέση έχοντας 75 ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν από τα σπλάχνα της, ενώ λίγο πιο πίσω –με 70 παίκτες- ακολουθούν Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ντιναμό Κιέβου και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που μοιράζονται την τρίτη θέση της κατάταξης. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα (από 42 παίκτες) μοιράζονται την πρώτη θέση σχετικά με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Λιόν (32 παίκτες).

Δυστυχώς για να συναντήσουμε ελληνική ομάδα στη σχετική λίστα του CIES θα πρέπει να φτάσουμε προς το τέλος της 100άδας μια και ο Ολυμπιακός (61ος με 27 παίκτες) και ο Παναθηναϊκός (77ος με 25 παίκτες) είναι οι δύο μοναδικές ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στην κατάταξη των 100 ευρωπαϊκών συλλόγων από 31 πρωταθλήματα της ηπείρου μας, όσον αφορά την αγωνιστική παρουσία παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες τους.