Πώς ορίζεται μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα;

Δύο αγγλικές και μία ισπανική ομάδα συνθέτουν την κορυφαία τριάδα

Ανάλογα από ποια μεριά το βλέπεις… Αν είσαι οπαδός μετράς τίτλους και επιτυχίες, αν είσαι όμως ο «χορηγός», άλλα είναι τα κριτήριά σου.

Αυτά ακριβώς ήλθε να «ανακαλύψει» και τελικά να αναδείξει η τελευταία, χρονικά, έρευνα του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Το Κέντρο καταπιάστηκε με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης – ου μην και του πλανήτη ολόκληρου- την Premier League, τη Bundesliga, την La Liga, τη Serie A και το Σαμπιονά και επιλέγοντας ειδικά χαρακτηριστικά ανέδειξε τις πιο βιώσιμες ομάδες!

Και το όνομα αυτών; Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Λίβερπουλ! Δύο αγγλικές και μία ισπανική ομάδα συνθέτουν την κορυφαία τριάδα και μαζί –ειδικά για τους συλλόγους της Premier League- αναδεικνύουν, αν και δεν προκύπτει αυτό από την έρευνα, τους Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ σε κορυφαίους μάνατζερ, όχι απλά προπονητές σε όλο τον πλανήτη…

Τα στοιχεία που σύμφωνα με την έρευνα του CIES διαμορφώνουν τον SSM (Sustainable Squad Management), τον δείκτη βιωσιμότητας δηλαδή των συλλόγων είναι η  ηλικία των παικτών, η μέση διάρκεια παραμονής τους στην πρώτη ομάδα, καθώς και η διάρκεια συμβολαίου τους. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η Μάντσεστερ Σίτι έχει ελαφρώς νεότερες ενδεκάδες από το μέσο όρο των αντιπάλων της στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (27,06 ετών έναντι 27,13 ετών). Επιπλέον, οι παίκτες που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της το έκαναν για πολύ περισσότερο στην πρώτη ομάδα (3,32 χρόνια έναντι 2,34) και έχουν πολύ μεγαλύτερα σε διάρκεια συμβόλαια (3,32 χρόνια έναντι 2,30).

Οι Βάσκοι της Ρεάλ Σοσιεδάδ έχουν ακόμα χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην 11άδα τους (25,62 ετών), ενώ οι αξίες τους όσον αφορά τη σταθερότητα (3,04 χρόνια) και τη διάρκεια συμβολαίου (2,49 χρόνια) είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί της -τρίτης- Λίβερπουλ είναι 28,0 (ηλικία), 3,8 (χρόνια στην πρώτη ομάδα) και 3,2 (διάρκεια συμβολαίων).

Κατά τ’ άλλα, η Σπέτσια παρουσίασε τις νεότερες ενδεκάδες (24,61 ετών), ενώ ο μεγαλύτερος μέσος όρος παραμονής για παίκτες που συμμετείχαν στο γήπεδο σημειώθηκε από την Μπέρνλι (4,07 χρόνια).

Η μεγαλύτερη διάρκεια συμβολαίων μετρήθηκε για την Άρσεναλ (3,69 χρόνια), ενώ οι «κανονιέρηδες» έχουν επίσης μακράν μία από τις νεότερες ενδεκάδες στην Premier League (24,86 ετών), ωστόσο η σταθερότητά τους είναι προς το παρόν πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πέντε πρωταθλημάτων (μόνο 1,75 χρόνια).