Το μετέωρο βήμα της Τσέλσι

Αβέβαιο το μέλλον της πρωταθλήτριας Ευρώπης μετά τις κυρώσεις σε Αμπράμοβιτς

Αβέβαιο είναι πλέον το μέλλον της Τσέλσι, αφού μετά τις κυρώσεις σε βάρος του ιδιοκτήτη Αμπράμοβιτς η πρωταθλήτρια Ευρώπης ελέγχεται πλέον ουσιαστικά από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας.

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, «μπλοκάρει» την πρόθεση του να παραχωρήσει τις μετοχές της Τσέλσι.

Ο αγγλικός σύλλογος ανακοίνωσε την πρόθεσή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι λειτουργίας που της επιβλήθηκαν, για τη δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του.

Ο Αμπράμοβιτς είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πουλάει την ομάδα της Premier League.

Αυτή η διαδικασία βρίσκεται πλέον σε αναμονή, αφήνοντας τον σύλλογο του δυτικού Λονδίνου, που κατατάσσεται από το Forbes ως ο έβδομος πιο πολύτιμος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μετέωρη κατάσταση, λειτουργώντας με ειδική κρατική άδεια.

Ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε τον σύλλογο το 2003 για 140 εκατομμύρια λίρες και η επένδυσή του οδήγησε την Τσέλσι στην πιο επιτυχημένη εποχή στην ιστορία της, καθώς κέρδισε πέντε τίτλους Premier League, πέντε Κύπελλα Αγγλίας και δύο φορές το Champions League.

Η αγορά του συλλόγου βοήθησε να αλλάξει το τοπίο του αγγλικού ποδοσφαίρου με την Τσέλσι να σπάει τον «ασφυκτικό κλοιό» των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ.

Η εξάρτηση της Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς

Ο Αμπράμοβιτς είχε χρηματοδοτήσει την Τσέλσι με συνολικά δάνεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών μέσω της Fordstam Limited.

Στους πιο πρόσφατους λογαριασμούς της τον Δεκέμβριο, η Τσέλσι, η οποία ανέφερε απώλειες 145,6 εκατομμυρίων λιρών μετά τους φόρους για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021.

Ωστόσο, πλέον υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το μέλλον του συλλόγου.

Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν πολλοί πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Αμερικανών, αλλά πλέον υπάρχει…μπλοκ σε οποιαδήποτε πώληση.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο αποκλεισμός θα μπορούσε να αρθεί στο μέλλον εάν συμφωνηθεί άλλη άδεια.

«Θα έπρεπε να χορηγήσουμε μια περαιτέρω άδεια. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην πώληση του συλλόγου, αλλά… επί του παρόντος, θα απαιτούσε άλλη άδεια και αυτό θα απαιτούσε περαιτέρω συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών», είπε στους δημοσιογράφους.

«Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρούν όσους βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Η επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης Raine χειρίζεται την πώληση και οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει τώρα να περιμένουν για να δουν εάν χορηγείται άδεια που επιτρέπει την πώληση.

Η Τσέλσι λειτουργεί τώρα με ειδική κρατική άδεια, η οποία επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις από τους περιορισμούς δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να επιτρέψει στον σύλλογο να εκπληρώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.

Η Τσέλσι, που είναι τρίτη στην Premier League και στους «16» του Champions League, θα μπορεί να παίζει τα παιχνίδια της και να πληρώνει τους παίκτες της, ενώ οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούν να προβάλλουν τους αγώνες της στην τηλεόραση.

Μόνο οι οπαδοί που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια ή που έχουν διαρκείας θα επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ δεν θα επιτρέπονται νέες πωλήσεις.

Η Τσέλσι θα έχει πρόβλημα με τις μεταγραφές

Το κατάστημα του συλλόγου έχει αναρτήσει ανακοίνωση που λέει ότι είναι κλειστό λόγω της τελευταίας ανακοίνωσης της κυβέρνησης. Ο σύλλογος δεν θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες μεταγραφών για νέους παίκτες ή να λάβει χρήματα για την πώληση υπαρχόντων παικτών, κάτι που μεταφράζεται ουσιαστικά σε απαγόρευση μεταγραφών.

Ωστόσο, θα μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς όλων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου των παικτών και του προπονητικού τιμ.

Η υπουργός Πολιτισμού της βρετανικής κυβέρνησης, Ναντίν Ντόρις, δήλωσε ότι οι κινήσεις αποσκοπούν στο να «στερήσουν από τον Αμπράμοβιτς να επωφεληθεί από την ιδιοκτησία του στο σύλλογο».

«Ξέρω ότι αυτό φέρνει κάποια αβεβαιότητα, αλλά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Premier League και τους συλλόγους για να συνεχίσει να παίζεται το ποδόσφαιρο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν αυτούς που επιδιώκονται», είπε χαρακτηριστικά η Ντόρις και συνέχισε: ««Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι πολιτιστικά αγαθά και το θεμέλιο των κοινοτήτων μας. Δεσμευόμαστε να τους προστατεύσουμε.»

Οι φίλαθλοι της Τσέλσι, «Chelsea Supporters Trust» (CST), προέτρεψαν την κυβέρνηση να τους εμπλέξει στις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την ομάδα τους. «Η CST σημειώνει με ανησυχία την ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με τον ιδιοκτήτη. Οι οπαδοί πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τις συνεχείς επιπτώσεις στον σύλλογο και την παγκόσμια βάση οπαδών του», ανέφεραν.

«Η CST παρακαλεί την κυβέρνηση να διεξαγάγει μια ταχεία διαδικασία για να ελαχιστοποιήσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της Τσέλσι, να δοθεί στους οπαδούς μια “χρυσή” μερίδα ως μέρος της πώλησης του συλλόγου».