Value for money πρωτάθλημα η Superleague!

Κι όμως έχει αξία το ελληνικό πρωτάθλημα!

Η τελευταία έρευνα του CIES δίνει, στους απανταχού επενδυτές, έναν πολύ καλό λόγο για να κοιτάξουν με διαφορετικό μάτι το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη Superleague.

Στο τελευταίο χρονικό διάστημα το Διεθνές Κέντρο αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA με το πανεπιστήμιο της πόλης, ασχολείται ιδιαίτερα με τις μεταγραφές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτή την εβδομάδα η μελέτη του εστιάζει στο χρονικό διάστημα από την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2017-18 έως και αυτή που ολοκληρώθηκε μέσα στον Φεβρουάριο του 2022 και αξιολογεί –χρηματιστηριακώς- τις διεθνείς μεταγραφές σε συλλόγους των 40 πιο ενεργών χωρών, από την προοπτική του όγκου εισερχόμενων και εξερχόμενων αμοιβών.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν στο ελληνικό πρωτάθλημα αξίζει να… επενδύσεις! Γιατί; Μα, σύμφωνα με την έρευνα η χώρα μας παρουσιάζει… πλεόνασμα 52 εκατομμυρίων ευρώ (!) όσον αφορά «το πάρε και το δώσε» στα ταμεία των συλλόγων, από διεθνείς μεταγραφές που ολοκληρώθηκαν από τον Ιούλιο του 2017  έως το Φεβρουάριο του 2022. Πιο απλά οι σύλλογοί μας κέρδισαν 52 εκατ. ευρώ από το μεταγραφικό τους αλισβερίσι των τελευταίων 4,5 ετών. Μια και η έρευνα κατέληξε σε λίστα με 40 χώρες και αντίστοιχα πρωταθλήματα η Superleague βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κατάταξης, 20ή θέση με τις ομάδες να δαπανούν το ποσό των 142 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ποδοσφαιριστών και αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό διάστημα να εισπράττουν 194 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις.

H Superleague και οι άλλοι

Συνολικά, η Αγγλία (- 4,35 δισ. ευρώ) και η Πορτογαλία (+1,15 δισ. ευρώ) κατέγραψαν τις πιο αρνητικές και, αντίστοιχα, θετικές διαφορές. Η Ιταλία έχει τη δεύτερη πιο αρνητική διαφορά σε διεθνείς μεταγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την έναρξη της σεζόν 2017/18 (-910 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα (-433 εκατ. €), τη Ρωσία (-389 εκατ.), τη Σαουδική Αραβία (-373 εκατ.) και την Ισπανία (-295 εκατ.). Στο αντίθετο άκρο του πίνακα, η Βραζιλία (+1,02 δισ. ευρώ) βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Πορτογαλία και ξεπερνά την Ολλανδία (+742 εκατ.€), τη Γαλλία (+690 εκατ.), την Αργεντινή (+598 εκατ.) και το Βέλγιο(+434 εκατ)!

Αναμφίβολα θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν η έρευνα επικεντρωνόταν στα της ελληνικής Superleague και στο πως επιμερίζονται τα έσοδα και τα έξοδα στον κάθε έναν από τους κορυφαίους top ποδοσφαιρικούς συλλόγους μας…