Δεν είναι τόσα απλά τα δεδομένα για το Κίεβο

Η αλήθεια για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και όχι μόνο

Ναι μεν, το Κίεβο είναι σήμερα η πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά… για κάπου τέσσερεις αιώνες ήταν πρωτεύουσα της Ρωσίας. Ποιάς Ρωσίας; Του βασιλείου των Ρως (θεωρούνται οι πατρογονικές… ρίζες των Ρώσων) οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή. Εκείνο το βασίλειο τους, για μερικούς αιώνες, ήταν  ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον, ευημερούντα κράτη της Ευρώπης. Στα χρόνια εκείνα μάλιστα, διδάχθηκε από τους Βυζαντινούς την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία. Έτσι εκχριστιανίσθηκαν οι Ρώσοι.

    Το 882 ο βασιλιάς Όλεγκ ορίζει ως πρωτεύουσα των Ρώσων, το Κίεβο. Το 1243 η πρωτεύουσα μεταφέρεται στο Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας. Για την προστασία από τους Μογγόλους.

   Το Βλαντίμιρ παραμένει πρωτεύουσα της Ρωσίας μέχρι το 1389. Ο τσάρος Ιβάν ο Γ΄ (παππούς του Ιβάν τού τρομερού), δεύτερος σύζυγος της Σοφίας Παλαιολογίνας (ανεψιάς του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά», Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) , μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωσίας στη Μόσχα μέχρι το 1712. Επί Ρωσικής Αυτοκρατορίας πρωτεύουσα γίνεται η Αγία Πετρούπολη. Μία ονομασία η οποία παρεμπιπτόντως,  δεν είναι ακριβής μετάφραση. Η ακριβής μετάφραση είναι η πόλη του Αγίου Πέτρου κι ουχί η αγία πόλη του Πέτρου.  

 Την έλεγαν τότε, και «παράθυρο με θέα στην Ευρώπη». Το 1917  στην Οκτωβριανή επανάσταση κυριάρχησαν οι Μπολσεβίκοι. Κι όρισαν το 1918  πρωτεύουσα της Ρωσίας πάλι, τη Μόσχα. Τούτο δε, επειδή η Αγία Πετρόπουλο είχε συνδεθεί (και παραμένει έτσι…)  άρρηκτα με τους Τσάρους!    

Το Κίεβο, μητέρα των ρωσικών πόλεων

    Ουδέποτε πάντως, το Κίεβο έπαψε να είναι η μητέρα όλων των ρωσικών πόλεων! Καθώς δε, Ουκρανία ως χώρα υπήρξε μόνον μετά την διάλυση της Σοβιετικής ‘Ένωσης, οι εθνικόφρονες Ρώσοι θεωρούν ακόμη έτσι το Κίεβο. Η Ουκρανία υπήρχε πριν ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, με πρωτεύουσα φυσικά, το Κίεβο.

   Κατά σύμπτωση το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης. Κι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θεωρεί την διάλυση της τραγικότερη στιγμή της ρωσικής ιστορίας.  Με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

   Και να μη λησμονούμε πως η Σοβιετική Ένωση, με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (το αντίπαλον δέος του ΝΑΤΟ) είχε αναχώματα με την Δύση τα κράτη μέλη του. Μετά την διάλυση της, αυτά κατέρρευσαν. Με ό, τι σημαίνει κι αυτό.

 ΧΡΙΣΤΙΝΑ  Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ