Ο Παναθηναϊκός και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Η διαχείρηση της επόμενης σεζόν στον Παναθηναϊκό μοιάζει σημαντικότερη από το αν θα καταφέρει να βγει στην Ευρώπη.

Ανεξάρτητα με το αν θα καταφέρει να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν κάποια δεδομένα που προκύπτουν από την φετινή. Οι πράσινοι μετά την καταστροφική σεζόν που ξεκίνησε με τον Πογιάτος και ολοκληρώθηκε με τον Μπόλονι, φέτος έχουν καταφέρει, έχοντας στον πάγκο τους τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, να δημιουργήσουν μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της. Μια ομάδα με συκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρόπο παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός στην πλειοψηφία των παιχνιδιών του ανεξάρτητα, με το αποτέλεσμα, έχει μια ταυτότητα στο παιχνίδι του, καταλαβαίνεις τι θέλει να κάνει, πως θέλει να παίξει και ο τρόπος του είναι ελκυστικός στο… μάτι. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές.

Αυτός ο τρόπος μπορεί να τον οδηγήσει στην ευρωπαϊκή έξοδο, μπορεί και όχι, άλλωστε ο ανταγωνισμός μόνο αμελητέος δεν είναι. Το σίγουρο είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει βάλει τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί μια καλή ομάδα. Μια ομάδα φυσικά καλύτερη από την φετινή, για την οποία δεν θα συζητάμε αν θα καταφέρει να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το θέμα είναι οτι στα χρόνια που ο Παναθηναϊκός διοικείται από τον Γιάννη Αλαφούζο έχει φτάσει σε αυτό το σημείο άλλες δύο φορές, αρχικά την πρώτη σεζόν με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του και αργότερα την πρώτη χρονιά του Γιώργου Δώνη. Η διαχείρηση της επόμενης χρονιάς και στις δύο περιπτώσεις ήταν καταστροφική. Όχι απλά δεν έχτισε πάνω σε εκείνες τις ομάδες, αλλά ουσιαστικά τις διέλυσε.

Τώρα υπάρχει μια τρίτη ευκαιρία… Η διοίκηση του Τριφυλλιού πρέπει να μιλήσει με τον προπονητή και να βρουν τον τρόπο να ενισχύσουν αυτή την ομάδα με παίκτες που θα την ανεβάσουν επίπεδο, χωρίς να την διαταράξουν.

Ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε και βρήκε λύσεις από ποδοσφαιριστές που λίγοι πίστευαν ότι μπορουν να του τις δώσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αϊτόρ. Τώρα πρέπει να βρει ποδοσφαιριστές που θα προσθέσει στο οικοδόμημα και θα το πάνε ένα βήμα παραπέρα και η διοίκηση πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά του, και όχι μόνο οικονομικά.

Και κάτι τελευταίο… Ο Σέρβος προπονητής δεν έχει συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά, κάτι το οποίο ήταν και δική του επιθυμία. Μήπως πρέπει να επιταχυνθούν λίγο οι διαδικασίες της ανανέωσής του;