Εισαγγελικός καταπέλτης για το έγκλημα στη Μάνδρα!

Η εισαγγελέας στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες, ανέδειξε τις αιτίες της καταστροφής

Δε θα τις φέρουν πίσω, στη ζωή. Δε θα επιστρέψει η χαρά κι η ευτυχία στα σπίτια τους. Δε θα στεγνώσουν τα δάκρυα για τον χαμό τους.  Η δίκη και η οποιαδήποτε τυχόν καταδίκη απλά, θα εξηγήσουν πως και γιατί χάθηκαν στις λάσπες της Μάνδρας  οι 25 ψυχές.  Κι αυτές από εκεί ψηλά και όλοι μας θα θέλαμε, να μη χαθούν άλλες. Και φυσικά, όλοι απαιτούν, να αποδοθούν ευθύνες προς γνώση και συμμόρφωση.

Η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή, στη συγκλονιστική της αγόρευση , αναφέρθηκε σε καταθέσεις επιστημόνων. Για να αναδείξει τις ευθύνες της Πολιτείας με τον ευρειών διαστάσεων ορίζοντα του. Κατ’ αυτές τις καταθέσεις Πανεπιστημιακών,  η Μάνδρα θεωρούνταν «case study». Ήτοι, υπόθεση για μελέτη επειδή διαφαινόταν απειλές για την ανθεκτικότητα και την στερεότητα των οικιών της από τυχόν βροχές. Και τι ειρωνεία; Η Μάνδρα ως υπόθεση διδασκόταν σε φοιτητές για παράδειγμα προς αποφυγή!

Αυτό ήταν το κακό. Το χειρότερο ήταν , κατά την κυρία Εισαγγελέα, πως η  Περιφέρεια, οι δημοτικές αρχές, οι πολεοδομίες, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ουδέν σοβαρό ή ολοκληρωμένο έπραξαν, για την προστασία της Μάνδρας από τις απειλές. Και το χείριστο; Η Περιφέρεια, οι δημοτικές αρχές, ανεχόταν χρόνια τα πάσης φύσεως οικιστικά κακουργήματα.

Κτισμένη κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της η  Μάνδρα, ήταν σε κοίτες ρεμάτων.  Αποθήκες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, υλικών οικοδομών, κατοικίες ισόγειες και  διώροφες, μονοκατοικίες ήταν κτισμένα στα ρέματα. Σα να λέμε σε κινούμενο χώμα!. Γι’ αυτό λάσπη η οποία συσσωρεύθηκε στα αδιέξοδα τους προκάλεσε την απώλεια 25 ψυχών.

Ευθύνες κι υπεύθυνοι για τη Μάνδρα

Η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή συγκλόνισε με την αγόρευση της για τη  βιβλική καταστροφή, η οποία  συνέβη στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Η αγόρευση διήρκησε πολλές ώρες. Και με αυτή ανέδειξε ευθύνες. Τις απέδωσε σε υπεύθυνους επιχειρηματολογώντας Έμπηξε το μαχαίρι βαθιά το κόκκαλο της ελληνικής πραγματικότητας.

« Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα ήταν «προαναγγελία ενός εγκλήματος»», ανέφερε η κυρία Εισαγγελέας. Κι ανέφερε πως «ούτε μία, ούτε δύο φορές στο παρελθόν η περιοχή είχε πλημμυρίσει με μεγάλες καταστροφές και με θύματα. Τελευταία φορά, πριν οι κάτοικοι την βιβλική καταστροφή του 2017, έζησαν τον εφιάλτη του 2015. Τότε, τα ρέματα της Μάνδρας πλημμύρισαν. Η λάσπη παρέσυρε τα πάντα στο διάβα της. Και κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.  Οι παρεμβάσεις τους στις περιουσίες του… Με τοίχους μπροστά από τα σπίτια τους , με πρόσθετους ορόφους, ενώ κάποιοι έφτιαξαν τάφρους!  Εν τούτοις η φύση δεν ελέγχθηκε. Τα σάρωσε όλα.

Η κυρία Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή της Ρένας Δούρου

Η  Ρένα Δούρου, όπως επισήμανε η εισαγγελέας, ως περιφερειάρχης τότε κατήγγειλε προκατόχους στην Περιφέρεια. Μίλησε  για το ανάλγητο κράτος και το πολιτικό σύστημα, «το οποίο για χρόνια δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές συνοικίες». Είναι δε, χαρακτηριστικό της αγόρευσης της κυρίας Εισαγγελέα ανέγνωσε πολλές τέτοιες θέσεις της κ Ελένης Δούρου για το παρελθόν.

Για το παρόν η Πετρούλα Μακρή, καταλόγισε  σειρά δέκα παραλείψεων, στην  Περιφερειάρχη τότε, Ρένα Δούρου. Ανάλογα έπραξε για την Δήμαρχο τότε της Μάνδρας, Ιωάννα Κρεκούση και τον Δήμαρχο τότε, Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη

Η κυρία Εισαγγελέας Πετρούλα πρότεινε την ενοχή της Ρένας Δούρου και των Δημάρχων, όπως και των λοιπών κατηγορουμένων.

Πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή στη Μάνδρα και την απώλεια 25 ψυχών ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Αναμένεται πλέον,  η  απόφασης της Δικαιοσύνης.  Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οδεύει προς την ολοκλήρωση της.

 

ΖΗΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ