ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Προτού σκάσουν τα αυγά, μετρούν πουλιά

Ακόμη δεν την είδαμε… Επιλογή με προοπτικές την είπαμε.

Η νίκη της Ελλάδας, σε φιλικό αγώνα,  με τη Ρουμανία κατέκτησε τον νεοφερμένο στον πάγκο της Γκουστάβο Πογέτ. «Δείγμα θετικόν», χαρακτηρίζεται από ουκ ολίγους. Και «ποδαρικό με το δεξί» από πολλούς. Δίχως να έχει πάρει το «βάπτισμα του πυρός» με πραγματικά πυρά! Μάλιστα…

Φυσικά και κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος χαίρεται με νίκες της Εθνικής. Αλίμονο. Δεν δύναται όμως, να τις εκλαμβάνει κι ως «δείγματα θετικά» μιας ομάδας κι ενός προπονητή που καλά, καλά δεν είναι μαζί μία εβδομάδα.

Θεωρώ λοιπόν, πως προτού σκάσουν τα αυγά, μετρούν τα πουλιά!

Φυσικά και προτιμώ μία νίκη αντί μίας ήττας ακόμη και σε επίπεδο φιλικών αγώνων. Ψυχολογικά τουλάχιστον, ωφελεί τα μέγιστα. Κυρίως, μία ομάδα όπως η Εθνική μας η οποία υποχρεούται, να μαζέψει τα κομμάτια από την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ. Και να επιχειρήσει πρόκριση για το Euro.

Για να έχει επιτυχία αυτή η επιχείρηση και να σκάσει χαμόγελο στα χείλη κάθε υγιούς σκεπτόμενου φιλάθλου για την Εθνική, απαιτείται η γνώση και συμμόρφωση από τα λάθη τους παρελθόντος. Ήτοι, να γίνουν μαθήματα, τα παθήματα για όλους στην Εθνική. Ακόμη και για τον νεοφερμένο προπονητή, τον Γκουστάβο Πογέτ, ακόμη και γι’ αυτόν είναι μονόδρομος η γνώση για τα λάθη του παρελθόντος.

Θα βοηθούσε πάρα πολύ, τον Ουρουγουανό προπονητή εάν κι εφ’ όσον μελετούσε κι εντρυφούσε στα λάθη του προκατόχου του.  Ο Τζον φαν ‘τ Σχιπ αυτά τα λάθη πλήρωσε. Κι η ΕΠΟ τον κατέστησε υπεύθυνο κι υπόλογο του αποκλεισμού.  Αφήνοντας τις δικές της ευθύνες στην σκιά του – γεννημένου στον Καναδά – Ολλανδού προπονητή.

Ο Γκουστάβο Πογέτ για να είναι πρακτικά επιλογή με προοπτική οφείλει, στον εαυτόν του βασικά, να μην εμπιστεύεται άλλα αυτιά και μάτια πέρα από τα δικά του. Θα τον ωφελήσει δε, επιλέγει βλέποντας τους παίκτες. Κι όχι ακούγοντας γι’ αυτούς.

Οφείλει επίσης, ο Γκουστάβο Πογέτ  να πείσει τους παίκτες του πως η Εθνική δεν στηρίζει τους διεθνείς, δίχως να την στηρίξουν αυτοί. Η στήριξη πρέπει να ξεκινά από αυτούς. Και πως η Εθνική μένει. Αυτοί έρχονται και φεύγουν…

ΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ