Αδιόρθωτη κι αμετανόητη η ΕΡΤ!

Αρνήθηκε συμμετοχή σε Συναυλία για την Ουκρανία με τον Λεωνίδα Καβάκο

Τα θέλει κι εσένα ο οργανισμός σου… ΕΡΤ.  Γυρεύοντας πάς! Τι ήταν αυτό πάλι, με τη Συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου. Διάβαζα τις αναφορές του κι έφριττα!

Να μη σας τα λέω όμως, εγώ. Να σας τα πει ο ίδιος  για τη Συναυλία στο Μέγαρο για την ανοικοδόμηση μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, το οποίο κατέστρεψαν οι Ρώσοι. « Η Ορχήστρα της ΕΡΤ δεν επιθυμούσε να υπάρχει υπαινιγμός υπέρ της Ουκρανίας ή κριτική κατά της Ρωσίας. Ήθελε να αναφέρουμε, πως θα  παίξουμε για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.  Λέτε και μια μέρα αυτό ξαφνικά κατέρρευσε από μόνο του. Επειδή ήταν κακής κατασκευής. Τέλος πάντων. Σκέφτηκα και συμφώνησα . Σημασία έχει να προσφέρουμε ό, τι μπορούμε. Και να βοηθήσουμε».

Υπάρχει φυσικά, η συνέχεια η οποία θέτει την ΕΡΤ και πάλι ως στόχο. Αν και τόσα χρόνια, με τόσο «ξύλο» θα έπρεπε, να είχε αποφεύγει τέτοιες θέσεις! Επί του προκειμένου πάντως, η αλήθεια είναι πως στον έγκριτο λόγο του παγκοσμίας καταξίωσης διευθυντή ορχήστρας και κορυφαίου βιολονίστα, δεν έχουμε τον αντίλογο της ΕΡΤ. Τον αναμένουμε οσονούπω.

Έχει ενδιαφέρον το πως και το γιατί τελικά, η Ορχήστρα της ΕΡΤ γύρισε την πλάτη στη Συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο.

Η απάντηση της ΕΡΤ στον Λεωνίδα Καβάκο εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Κι ανέφερε:  ” Ο Κανονισμός  απαγορεύει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα των δοκιμών  σε χρονικό περιθώριο μικρότερο από δύο εβδομάδες. Και για αυτό η Ορχήστρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στη Συναυλία” Ο ορισμός της υποκρισίας. Όταν συμφώνησαν κατ’ αρχήν, ήξεραν τι λέει ο κανονισμός. Δεν μας το επικοινώνησαν.

Η αντίδραση του Λεωνίδα Καβάκου, για εμένα , ήταν εύλογη: «Είναι αναλγησία να μη θέλεις να ονομάσεις το θύμα και τον θύτη σε έναν πόλεμο.  Κι είναι και δειλία να μη θέλεις, να πεις ότι εγώ δεν θέλω, να συμμετάσχω. Το δικαίωμα αυτό το έχουν. Σε δημοκρατία ζούμε. Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει. Κρίνεται για αυτή.  Αλλά να μην έχεις το θάρρος της γνώμης σου ΚΑΙ αι να προφασίζεσαι δικαιολογίες που και σε ένα μικρό παιδί δεν στέκουν… Είναι ντροπή»!

Το θέμα δεν αφορά βέβαια, μόνον την ΕΡΤ. Αφορά και την Κυβέρνηση. Δεν θα με εκπλήξει η προώθηση της κυβερνητικής θέσης στις καλένδες. Αυτό έκανε και με τον ανταποκριτή – φάντασμα στη Μόσχα. Φύλλο δεν κουνήθηκε στο Ραδιομέγαρο για το σκάνδαλο.

  

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΣΑΠΗ