Ρεάλ Μαδρίτης, «βασίλισσα» στο… χορτάρι και στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Η αγγλική Premier League, όπως αναμενόταν, το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία σε όλο τον πλανήτη!

Οι οικονομικοί αναλυτές της Football Benchmark δημοσίευσαν την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 την ετήσια έκθεση σχετικά με τους 32 πιο δημοφιλείς, σε ποδοσφαιρική και εμπορική αξία, συλλόγους σε όλη την Ευρώπη. Για τέταρτη διαδοχική χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα-θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που διεκδικεί, το Σάββατο, στο Παρίσι, το 14ο πρωταθλητριών στην ιστορία της (!), βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας των συλλόγων με τη μεγαλύτερη αξία λόγω της αγωνιστικής της επιτυχίας, αλλά και των κερδοφόρων deal που έχει συνάψει στο εμπορικό κομμάτι. Το γεγονός πως δεν σημειώθηκε απώλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπαιξε τον ρόλο του, με τους «μερένγκες» να έχουν αξία 3,184 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερης της… παρέας ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2,883 δισεκατομμύρια ευρώ και η Μπαρτσελόνα συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 2,814 δισ. ευρώ.

Τα τηλεοπτικά έσοδα… εκτοξεύουν την Premier League

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας συνολικά οι 10 από τους 32 πιο εμπορικούς συλλόγους της ηπείρου μας… κουρνιάζουν στο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα, αυτό της Αγγλίας. Στην περυσινή λίστα υπήρχαν οκτώ ομάδες της Premier League, με την Άστον Βίλα και τη Γουέστ Χαμ να κάνουν το ντεμπούτο τους το 2022 και προσχωρούν στο «κλαμπ» των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Λέστερ Σίτι και Έβερτον. Η κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας προηγείται με 10 συλλόγους, ακολουθούμενη από την ιταλική Serie A, η οποία έχει επτά ομάδες μεταξύ των 32.

Η αναφορά, η οποία χρησιμοποίησε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τις αξίες της ομάδας για τον υπολογισμό της αποτίμησης των συλλόγων από την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε ότι η ανάπτυξη της Premier League οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις μεταδόσεις. Πρόσθεσε ότι «τη σεζόν 2019/20, την τελευταία σεζόν για την οποία υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, τα συνολικά λειτουργικά έσοδα της Premier League ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,45 δισεκατομμύρια δολάρια) τους έθεταν άνετα στην κορυφή. «Ενώ οι σύλλογοι της Premier League απολαμβάνουν πλεονεκτήματα, όσον αφορά στα έσοδα των αγώνων και ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από τη μεγαλύτερη εμπορική απήχησή τους. Αυτό που πραγματικά τους ξεχωρίζει είναι οι εξαιρετικά ανταποδοτικές συμφωνίες μεταδόσεων».

Το ποδόσφαιρο αφήνει πίσω του την πανδημία

Μεταξύ των πολύ σημαντικών συμπερασμάτων της έκθεσης κι αυτό που αναφέρει πως οι ομάδες ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. «Τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους εξακολουθούν να φέρουν τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19, ενώ οι τελευταίοι μήνες αντικατοπτρίζουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ποδόσφαιρο επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης Αντρέα Σαρτόρι. «Πιο συγκεκριμένα με τους φιλάθλους που επιστρέφουν στα γήπεδα και με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από χορηγούς και επενδυτές».