Στα σκοινιά μεν η Τουρκία, αλλά με άγριες διαθέσεις, δε

Αλλάζουν οι εποχές, χωρίς δεν αλλάζει η πολιτική της κι έτσι στριμώχνεται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ κι όχι μόνον καθώς κι η ΕΕ ακολουθεί κατά πόδας

Ο ουρανός σφοντύλι έπεσε  στη γειτονική  χώρα με την ιστορική απόφαση της υπό τον Τζο Μπάιντεν κυβέρνησης των ΗΠΑ, περί πλήρους άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στην Κύπρο το 1987 κι έτριβε τα χέρια της η Τουρκία, καθώς  έκανε τον «σωματέμπορα» της περιοχής! Από την 1η Οκτωβρίου η Μεγαλόνησος έχει κάθε δικαίωμα να αγοράσει πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, για να ενισχύσει την άμυνά της και να καταστεί στρατιωτικά αυτόνομη κι ισχυρή και να διαμορφώσει νέα δεδομένα στα επίπεδα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία η Τουρκία θεωρεί «αμπελοχώραφα» και θέλει, να τα νέμεται.

Είναι τεράστιας σημασίας αυτή η απόφαση των ΗΠΑ και φαίνεται από την ταραγμένη αντίδραση της έκπληκτης Τουρκίας – στην Άγκυρα αναφέρονται σε  επικείμενο «ράλι εξοπλισμών» στην Κύπρο – η οποία απειλεί με λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων, σα να αφορά κατοίκους της Κύπρου  η άρση του εμπάργκο κι όχι την Τουρκία. Επίσης, στην Άγκυρα αναφέρονται και σε διαμόρφωση δυσκολότερων συνθηκών για την επίλυση του Κυπριακού, σα να υπήρχαν πριν το εμπάργκο ευκολότερες.

Δεν είναι πάντως, υπερβολή, να πούμε πως μετά κι αυτήν την εξέλιξη ο «τσαμπουκάς» της περιοχής μας, η Τουρκία στριμώχνεται μεν,  στα σκοινά, με αντίπαλο ουσιαστικά, τον εαυτόν της αλλά εξαγριώνεται ακόμη περισσότερο, δε.  Κ αυτό σημαίνει πως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει και σε διαρκή κι έντονη επιφυλακή να είναι και σε συνεχή στρατιωτική ενίσχυση, να καταφεύγουν, για να ελέγχουν τους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας!

Είναι όμως,  αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν ήδη καταστεί σοβαροί και αξιόπιστες σύμμαχοι των ΗΠΑ με αποτέλεσμα, να εξισορροπείται η κατάσταση και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Τουρκία να παλαντζάρει σε τεντωμένο αλλά γερό (λόγω τα γεωγραφικής της θέσης και φυσικού, του πληθυσμού της εντός κι εκτός συνόρων της) σκοινί με τη μία άκρη στη Μόσχα και την άλλη στην Ουάσιγκτον.

Το χειρότερο για την Τουρκία, μετά το κακό με τις ΗΠΑ, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθώντας κατά πόδας προσαρμόζεται κι αυτή στα νέα, αρνητικά για τη γειτονική χώρα, δεδομένα. Και το… φτύσιμο, το οποίο δεν αλλάζει τα μυαλά της Τουρκίας,  πάει σύννεφο με το ΝΑΤΟ πάντως,  να προσφέρει στην Τουρκία χαρτομάντιλα.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ