Ελληνικός πολιτισμός – Αγγλικό στέμμα .. Σημειώσατε 2!

Άρτον και θεάματα θέλει το τηλεοπτικό κοινό. Θεάματα μπορεί και προσφέρει η τηλεόραση. Άρτον ακόμη, όχι!

Ώρες ολόκληρες Ελληνίδες κι Έλληνες καθηλωμένοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες παρακολούθησαν το – είναι η αλήθεια –  εντυπωσιακότατο τελετουργικό της αποδημίας μίας (της μακροβιότερης) βασίλισσας. Λεπτά, ελάχιστα λεπτά… Στα όρθια ελάχιστες κι ελάχιστοι είδαν highlights από τις κηδείες επιφανών προσωπικοτήτων του ελληνικού πολιτισμού. Με απαράδεκτες απουσίες εκπροσώπων της Πολιτείας. Ντροπή μας…

  Κόκκοι… Να πούμε κόκκοι; Λέμε … Κόκκοι στην άμμο της τηλεοπτικής κάλυψης της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας της κορυφαίας ηθοποιού διεθνούς κλάσης  Ειρήνης Παππά στην ιδιαίτερη πατρίδα της το Χιλιομόδι Κορινθίας  και του καθηγητή Αρχαιολογίας (προέδρου του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης)  Δημήτρη Παντερμαλή στο αγαπημένο του – και σημαδιακό περί της αναμφισβήτητης ελληνικότητας της Μακεδονίας –   Δίον.

Κόκκοι και πολύ λέμε! Η λαμπρότητα των βασιλέων , περί της οποίας ουδεμία αμφιβολία κατατίθεται, άφησε στη σκιά της την  απλότητα ων απλών θνητών.  Άρτον και θεάματα ( panem et circenses κατά τους Ρωμαίους) θέλει το τηλεοπτικό κοινό. Θεάματα μπορεί και προσφέρει η τηλεόραση. Άρτον ακόμη, όχι!

Η Ειρήνη Παππά κι ο Δημήτρης Παντερμαλής ήταν βέβαια, θνητοί. Δεν ήταν απλοί. Και πώς να ήταν ως πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού από άκρο σε άκρον της γης. Τεράστια η προσφορά τους. Σημαντική η παρουσία τους. Συγκλονιστικός – από ξεχωριστά μετερίζια – ο αγώνας τους. Δεν έβαλαν  απλά, λιθαράκια. Ογκόλιθους έβαλαν στο οικοδόμημα του ελληνικού πολιτισμού.

Η Ελλάδα, ο Ελληνίδες, οι Έλληνες τους οφείλουμε πολλά.

Ελάτε όμως, που δεκάρα δε δώσαμε. Δεν ζήτησαν. Δεν ήθελαν φυσικά αλλά… Στην κηδεία τους οφείλαμε, ένα τελευταίο αποχαιρετισμό. Ε, ούτε αυτόν αποδώσαμε!

Η «ελεύθερη είσοδος» στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα μετακινούσε πέρα από τη Μάγχη τη μισή Ελλάδα. Μετρημένους στα δάκτυλα μετακίνησαν εντός Ελλάδας οι κηδείες των δυο μεγάλων Ελλήνων.  Έλαμψαν δια της απουσίας τους ακόμη και οι πανταχού παρόντες πολιτικοί και πολιτευτές.

Και για live τηλεοπτικές συνδέσεις; Αφήστε τα, να πάνε. Με ευθύνη μεγαλύτερη τηλεθεατριών-ών κι ουχί τηλεοπτικών καναλιών. Οι πελάτες βλέπετε, έχουν πάντα δίκιο.  Θεάματα θέλουν. Θεάματα προσφέρονται. Άρτος; Είπαμε. Όχι ακόμη!

Εκπλαγήκαμε πάντως, από το εύρος της διαφοράς στη σύγκριση των αναφερόμενων γεγονότων. Άμμος για την κηδεία της Βασίλισσας. Κόκκοι για την κηδεία επιφανών προσωπικοτήτων τού ελληνικού πολιτισμού…

Και για να το πούμε πιο λαϊκά… Ελληνικός πολιτισμός – Αγγλικό στέμμα .. Σημειώσατε 2! Με συντριβή!

Ένα αποτέλεσμα το οποίο – κατά την πάντα, ταπεινή μας  άποψη – ουδόλως μας τιμά. Αντίθετα …

 

Άρις Νικολάκης