Κερκόπορτες στη Θράκη… Ξάνθη και Πανθρακικός!

Το μετέωρο βήμα της άλλοτε κραταιής «θρακικής ταξιαρχίας» κι η χορηγία του απόγονου του ιστορικού Ορφέα, του Πανθρακικού ανοίγουν την όρεξη της τουρκιάς.

Ανοίγουν την ήδη ανοιγμένη όρεξη της. Κι η Ελλάδα τι πράττει; Η Ελλάδα… Κι εκεί στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή αλλά και στην Αθήνα, τι πράττει; Ουδέν πράττει! Ή τουλάχιστον, μήτε ακούμε, μήτε βλέπουμε, να πράττει οτιδήποτε! Για να κόψει την όρεξη της τουρκιάς…

Με λίγα λόγια; Φόβος… τρόμος επικρατεί στις σκέψεις υγιώς σκεπτόμενων περί ανοίγματος Κερκόπορτας… Κερκόπορτων στην Θράκη!

Ναι μεν, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος. Κι ορθά πρόσφατα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μας ήταν σαφής. «…Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιός ήτανε»! Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε επίσης» «…Μάς λένε ότι θα έρθουν ένα βράδυ. Θέλουν να έρθουν πρωί; Μεσημέρι; απόγευμα; Βράδυ; Μάς τα ‘παν κι άλλοι. Κι είναι θαμμένοι εδώ. Ας έρθουν όποτε θέλουν. Δε ρωτάνε , για να μάθουν;»! Η τουρκιά όμως, όπως τότε έτσι και τώρα… Κερκόπορτα θα ψάξει καθώς τα τείχη ήταν κι είναι άπαρτα.

Για την ιστορία τώρα, Ο θρύλος λέει πως κοντά στο Παλάτι του Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου, στη Βασιλεύουσα,  υπήρχε μια μικρή δρύινη πόρτα. Η μισή ήταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους . Την έλεγαν «Πύλη του κίρκου» επειδή οδηγούσε σε ένα ιπποδρόμιο (circus), τον Ξυλόκερκο, έξω από τα τείχη. Την έλεγαν Κερκόπορτα επειδή στα λατινικά κέρκους είναι η δρυς.  Ο θρύλος λέει πως Γενίτσαροι ,από αυτήν  μπήκαν στην Πόλη κατά τη γενική έφοδο της 29ης Μαΐου 1453. Διέσπασαν εκ των έσω την άμυνα. Κι αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη…

Η Ξάνθη απειλείται με… εξαφάνιση από τον χάρτη! Νομικά η ΠΑΕ αδυνατεί, να υπάρξει ακόμη και κατώτερες της Β’ Εθνικής κατηγορίες. Τούτο δε, επειδή δεν υφίσταται ως …κοιτίδα της, ερασιτεχνικό Σωματείο!

Χορηγός στη φανέλα τού Πανθρακικού είναι εταιρεία συμφερόντων του Λεβέντ Σαδίκ, γιού του – επονομαζόμενου «Ντενκτάς της Ξάνθης», Αχμέτ Σαδίκ.

Η ανακοίνωση έγινε πρώτα στα τουρκικά, μετά στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Ως ανεξάρτητος βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ είχε καταστεί – κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90’ –  «ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Έτσι αποκαλούσε ο ίδιος, τη μειονότητα. Είχε ιδρύσει και το κόμμα DEB. Με σοβαρά ποσοστά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις Ευρωεκλογές.

Ήδη το λογότυπο «Όλη η πόλη, μια ομάδα», μεταφράσθηκε και γράφεται και στα τουρκικά. Ακολουθεί σε αυτόν τον… δρόμο, λένε, το όνομα της ομάδας!

Η Ελλάδα ακούει; Η Ελλάδα στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή η και στην ΑΘήνα ακούει; Εάν κι εφ’ όσον ακούει, τι πράττει; Θα αφήσει αφύλακτες  αυτές τις Κερκόπορτες;

Με το κανόνα παντού και πάντα της ισονομίας και του σεβασμού για τη μουσουλμανική μειονότητα…

 

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ