Η Βαλένθια η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο στο big-5

Οι Ισπανοί έχουν αποδείξει πως γνωρίζουν τον τρόπο για να φτάσουν ψηλά κι όλα δείχνουν πως κάτι καλό δημιουργείται εκεί κοντά στο Λεβάντε!

Μπορεί η Βαλένθια των τελευταίων ετών να μην έχει όχι απλά την αίγλη, αλλά ούτε καν το… όνομα αυτής που μεσουρανούσε σε Primera Division και Champions League στις αρχές του 21ου αιώνα φτάνοντας για δύο διαδοχικές χρονιές στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, χωρίς όμως να γευτεί την ύψιστη χαρά.

Όλα δείχνουν όμως πως υπάρχει ο σχεδιασμός για να… επιστρέψει στα ψηλά πατώματα. Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξάγει οποιοσδήποτε διαβάσει την τελευταία, εβδομαδιαία, έρευνα που πραγματοποίησε το CIES, το διεθνές ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFΑ. Η έρευνα κατατάσσει συλλόγους από 60 πρωταθλήματα παγκοσμίως (χωρίς τις ομάδες Β) σύμφωνα με τη μέση ηλικία των ενδεκάδων που συμμετείχαν κατά την τρέχουσα ή τη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Η Βαλένθια είναι η… νεότερη ομάδα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (κατά μέσο όρο 23,99 ετών, 25% των λεπτών από παίκτες U21), ενώ εκείνες με τον πιο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας στα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της ηπείρου είναι η Στουτγκάρδη (24,22) στη Γερμανία, η Σαουθάμπτον (24,40) στην Αγγλία, η Λέτσε (24,56) στην Ιταλία και η Ρεμς (24,83) στη Γαλλία.

Συνολικά και στις 60 Λίγκες η Νόρτζελαντ από τη Δανία καταγράφει τον μικρότερο μέσο όρο  (22,31 ετών, 74% των λεπτών από U21 ποδοσφαιριστές), κάτι που αν το αναγάγει σε αριθμητικά δεδομένα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι 6 παίκτες της 11άδας της είναι κάτω των 21 ετών!

Στα του οίκου μας, την ελληνική Superleague, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα που παρουσιάζει το μικρότερο μέρο όρο ηλικίας (26,38 χρόνια), ενώ ο ΠΑΟΚ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (17,1%) χρησιμοποίησης παικτών με ηλικία ίση ή μικρότερη των 21 ετών, κατηγορία στην οποία ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Λαμία δεν έχουν ούτε έναν παίκτη, ενώ ο Ιωνικός έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας (30,71 χρόνια)!

Σε επίπεδο πρωταθλήματος, τα νούμερα εκτείνονται από τουλάχιστον 25,23 ετών στην ολλανδική Eredivisie έως το πολύ 29,31 για την κορυφαία κατηγορία της Ταϊλάνδης. Σε επίπεδο πρωταθλήματος “big-5”, οι τιμές ποικίλλουν από 26,60 ετών στη γαλλική Ligue 1 έως 27,54 στην ισπανική La Liga.

Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα