Νέο πείραμα της (νέα) ΕΟΚ με (νέα) ΚΕΔ!

Η περυσινή αποτυχία της ΚΕΔ υπό τον Πιτσίλκα ανάγκασε την ΕΟΚ, να αλλάξει εφέτος την Επιτροπή που διαχειρίζεται την διαιτησία στο μπάσκετ. Έτσι προσδοκά να αλλάξει η εχθρική για τους διαιτητές, ατμόσφαιρα στα γήπεδα.

Η διαιτησία (και) στο μπάσκετ είναι μεν, μια «καυτή πατάτα» αλλά τη θέλουν όλοι στο πιάτο τους. Και μπορεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ με τα λόγια φέρεται να την αποτάσσεται αλλά με τα έργα την κρατά σφικτά αγκαλιασμένη με την Ομοσπονδία.

Το σφικταγκάλιασμα του Βαγγέλη Λιόλιου στην ΚΕΔ, δεν είναι δική μας εντύπωση. Είναι μάλλον, καθολική κι οφείλεται στην επιλογή δυο συντοπιτών του, ήτοι των εκ Πάτρας ορμώμενων Χρήστου Χριστοδούλου ως επικεφαλής της ΚΕΔ και Λεωνίδα Σπυρίδωνος ως μέλος της.

Κι όλες αυτές οι εξελίξεις πριν σβήσει ο απόηχος της βαρύγδουπης δήλωση του που απέτασσε τη λειτουργία της διαιτησίας από την ΕΟΚ.

Ο Χρήστος Χριστοδούλου είχε ήδη επιλογή από τον Βαγγέλη Λιόλιο για τη θέση(δημιούργημα της νέας διοίκησης της ΕΟΚ) του υπεύθυνου διαιτησίας. Άσπονδοι φίλοι του διέδιδαν πως ήταν μισθοδοτούμενος με 3.000 ευρώ χωρίς οι διαδόσεις να αλλάζουν είτε την εικόνα του ως διαιτητή, είτε την εικόνα του ως προέδρου τη ΚΕΔ.

Ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος είχε αποστασιοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια, από τα κοινά του μπάσκετ.

Οι αλλαγές από τον πρόεδρο της ΕΟΚ (δεν αρκεί να είναι δίκαιος, πρέπει να φαίνεται δίκαιος) δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Συζητιόταν καθ’ όλη την διάρκεια του ετήσιου επιμορφωτικού σεμιναρίου διαιτητών που (κατά σύμπτωση)έγινε στην Πάτρα.

Απομακρύνθηκε από την ΚΕΔ ο τέως επικεφαλής της Νίκος Πιτσίλκας επειδή κυρίως, είχε κάκιστες σχέσεις με την πλειοψηφία των διαιτητών. Ο Νίκος Πιτσίλκας έχει γράψει ιστορία στο παγκόσμιο μπάσκετ με τα σφυρίγματα του και στον Τελικό του Ευρωμπάσκετ 1993 (Γερμανία – Ρωσία 71-70) αλλά και στον Τελικό του Μουντομπάσκετ 2002 (Αργεντινή – Γιουγκοσλαβία 77-84 στην παράταση).

Ο Νίκος Πιτσίλκας φέρεται, να έχει παραδεχθεί λάθη του στην Ιντιανάπολη και τα είχε αποδώσει σε λάθος θέσεις για οπτικό του πεδίο.

Δεν έχει βέβαια, σημασία για ένα μέλος της ΚΕΔ ήταν η δεν ήταν καλός διαιτητής. Υπάρχει διαφορά από το να σφυρίζεις στο γήπεδο μέχρι να συντονίζεις όσους σφυρίζουν. Όπως υπάρχει διαφορά από το να είσαι άριστος παίκτης και να συντονίζεις, από τον πάγκο) όσους παίζουν.

 

ΤΑΣΟΣ ΒΕΡΓΟΣ