Με το τρόλει Νέα Ελβετία… Καλιφόρνια

Η «Naxos, Smart Island», τα drones και η ιστορία ενός Έλληνα επιστήμονα

Εβλεπα στην τηλεόραση, στον Ευαγγελάτο συγκεκριμένα ένα ρεπορτάζ, που σε συνεργασία της κυβέρνησης με την Amazon η Νάξος γίνεται «Naxos, Smart Island» και, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ έδειχνε drone που μετέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό στο νησί. Θυμήθηκα τότε ότι ο πρώτος που έχει πάρει πιστοποίηση από τις αμερικανικές αρχές για τέτοιου είδους μεταφορές είναι ένας Έλληνας, ο Ανδρέας Ραπτόπουλος, που δημιούργησε στη Silicon Valley μία startup εταιρεία, τη Matternet. Μία εταιρεία που πλέον έχει αναπτύξει συνεργασία με κολοσσούς όπως οι Boeing, Andreessen Horowitz, Sony, η Mercedes-Benz και Swiss Post.

Μου είχε κάνει εντύπωση που σε μια συνέντευξή του ο Ραπτόπουλος είχε εκμυστηρευτεί και την ιδέα για «ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούσε ο καθένας, αν είχε περίσσευμα φαγητού στο σπίτι του, να το στείλει σε κάποιον που πεινάει στην Αφρική». Δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αλλά καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία τρέχει πλέον η τεχνολογία.

Εάν νομίζετε, πάντως, πως ο Έλληνας έχει κάποιο προσωπικό απωθημένο, ότι μεγάλωσε σε σπίτι που έλαγαν το ψωμί ψωμάκι ή κάτι τέτοιο, λυπάμαι που χαλάω το… μελό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μεσοαστό από τον Βύρωνα. Ο πατέρας του, μακαρίτης πια, Μίμης Ραπτόπουλος, διατηρούσε συνεργείο μεγάλων οχημάτων της Mercedes στην Ιερά Οδό, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Αθηναϊκού. Ο ίδιος ο 48χρονος σήμερα Ανδρέας, όσον αφορά στο αθλητικό του παρελθόν, είχε παίξει μικρός χάντμπολ στους «λόρδους» και στην Εθνική Νέων. Μάλιστα, στην ομάδα του Βύρωνα υπήρξε συμπαίκτης με τον (μεγαλύτερό του) Νίκο Χαρδαλιά! Ο δε παππούς του, ιστορικό καφενείο είχε στον Βύρωνα, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να φέρει μία στάση λεωφορείων και τρόλεϊ στη Νέα Ελβετία -«Στάση Μανώλη».

Τελείωσε το δημόσιο λύκειο της γειτονιάς του, εισήχθη ε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αρίστευσε και πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Γουλανδρή. Διάλεξε το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης στο Λονδίνο. Εκεί, σπούδασε Βιομηχανικό Σχεδιασμό, ενώ παράλληλα σπούδαζε και Μηχανική Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο Imperial College. Στη διάρκεια των σπουδών του, εφηύρε το «SoundCurtain», μια συσκευή που μετατρέπει τον θόρυβο σε ελεγχόμενο ηχητικό περιβάλλον σε πραγματικό περιβάλλον. Κι έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος απόφοιτος του Royal College of Art που έδωσε άδεια εκμετάλλευσης σε εταιρεία του Fortune 500, σε εταιρείες όπως η Herman Miller και η Sony. Όταν αποφοίτησε το 2001, ίδρυσε την Aylo και τη FutureAcoustic. Ωστόσο, το «μικρόβιό» του ήταν η αεροδιαστημική και γι’ αυτό μετακόμισε στις ΗΠΑ, στα νότια του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, όπου ίδρυσε τη Matternet, η οποία έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε εμπορικές μεταφορές με drones.

H εταιρεία του Ραπτόπουλου κατασκευάζει τα δικά της drones και παρέχει υπηρεσίες παράδοσης με drones σε νοσοκομεία στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία (Μέση Ανατολή κι αλλού), αλλά και στην Ευρώπη, διακινώντας υψηλής και ζωτικής σημασίας ιατρικό υλικό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τις υπηρεσίες της έχουν χρησιμοποιήσει -μεταξύ άλλων- η Unicef, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Mε τη Matternet έχει συνάψει συνεργασία και η UPS (τεράστιο αμερικανικό όνομα στον τομέα αποστολών-μεταφορών-εφοδιασμών). Τα drones της πιάνουν, λέει, ταχύτητα έως και 70 χιλιόμετρα την ώρα και μπορούν να κουβαλήσουν ως και δύο κιλά, εντός αστικών περιοχών σε ακτίνα μέχρι 20 χιλιόμετρα. Διαθέτουν, λέει, συστήματα αποφυγής συγκρούσεων και αλεξίπτωτα για έκτακτη ανάγκη!

Νε λίγα λόγια, δεν κάνει… τουρισμό στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, αλλά μεγαλουργεί. Σε έναν τομέα, βέβαια, όπου δύσκολα θα τα κατάφερνε στην Ελλάδα. Για τους γνωστούς -χιλιοειπωμένους και χιλογραμμένους- λόγους…

Νίκος Ντίνας