Κι όμως, ο κόσμος παίζει ενίοτε, μπάλα!

Η έδρα μέτρησε στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης κι ο γηπεδούχος μετά την ήττα από το Περιστέρι υπέταξε τον φιλοξενουμενο μετά την επιβλητική νικη του κατά του Παναθηναϊκού.

  Πάντα έλεγα πως μπάλα παίζει η ομάδα κι όχι ο κόσμος. Αυτός ίσως, είναι κανόνας. Κανόνας πάντως, που έχει κι εξαιρέσεις. Μία από αυτές καταγράφθηκε στο ντέρμπι των «αιωνίων» της πόλης μας. Ήταν το πρώτο εφετινό ντέρμπι μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ έκανε επίδειξη δύναμης στο «Παλατάκι». Ο Άρης αδυναμίας!

   Μία εβδομάδα νωρίτερα ο Άρης νίκησε στη σάλα «Νίκος Γκάλης» του Αλεξάνδρειο τον Παναθηναϊκό της Ευρωλίγκα με τον (υπερ)πολλαπλάσιο προϋπολογισμό! Και μια εβδομάδα μετά  ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με το ν(υπο)πολλαπλάσιο προϋπολογισμό Ηττήθηκε μάλιστα, με πολύ βαρύ σκορ: 88-66.

   Κάτι άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα κι οι «κίτρινοι» από το ζενίθ τους βρέθηκαν στο ναδίρ. Στη σάλα «Νίκος Γκάλης» η ατμόσφαιρα ήταν ανέκαθεν πύρινη. Ο Άρης έχει κόσμο μπασκετικό. Τον είχε πάντα και πριν την «Αυτοκρατορία» του επί Γκάλη, Γιαννάκη, Φιλίππου κι άλλων παιδιών. Αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο κοινό, μεγαλύτερο από ΠΑΟΚ. Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού. Εάν αναλογιστούμε την πορεία Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού ο κόσμος του Άρη δεν συγκρίνεται με τους δικούς τους κόσμους!

   Η ατμόσφαιρα στο «Παλατάκι» είναι επίσης, πύρινη. Δηλαδή, παίζει μπάλα η κερκίδα. Κι αυτή ουσιαστικά καθόρισε τις συνθήκες του ντέρμπι υπέρ του ΠΑΟΚ και κατά του Άρη. Με νέους κι άπειρους παίκτες κυρίως, άκαπνους ο Άρης παραδόθηκε άνευ όρων στον ΠΑΟΚ.

   Η αλλαγή του από το ζενίθ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ναδίρ κόντρα στον ΠΑΟΚ δεν οφείλεται στην αγωνιστική διαφορά των δυο «αιωνίων» ΟΙ 22 πόντοι είναι αποτέλεσμα της δύναμης του ΠΑΟΚ και της  αδυναμίας του Άρη στο συγκεκριμένο ντέρμπι. Δεν έγινε αίφνης ο ΠΑΟΚ, ομάδα των Σέλτικς κι ο Άρης ομάδα του Ποσειδώνιου!

   Το Πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε. Κι έχει δρόμο πολύ ακόμη.

    Η διαφορά οφείλεται στην διαφορά ατμόσφαιρας από τη μία έδρα στην άλλη. Κι ο κόσμος του Άρη προσγειώθηκε ανώμαλα στο «Παλατάκι» μετά την απίθανη πτήση στη «Νίκος Γκάλης». Πρέπει όμως, να σταθεί,  όπως στέκεται πάντα, δίπλα στην ομάδα του. Καθώς δε, είναι μπασκετική η νοοτροπία του, θεωρείται βέβαιη, η στήριξη του.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΣΒΙΓΚΑΣ