Στην σκιά της… «Χρυσής Μπάλας»!

Ο κορυφαίος του τελικού στο Τσάμπιονς Λιγκ Κουρτουά, μόλις… έβδομος καλύτερος παίκτης; Κι η «βασίλισσα» της Ευρώπης και της Ισπανίας Ρεάλ, δεύτερη καλύτερη ομάδα; Έλεος… Συνάδελφοι!

Το πεπρωμένο, το γραφτό… λαϊκά του τερματοφύλακα δεν αλλάζει. Εκατό θαυμαστές αποκρούσεις να κάνει, ένα γκολ από λάθος του… Κατακρημνίζεται από το τον ουρανό στα έγκατα της γης. Εκατό ευκαιρίες να χάσει οποιοσδήποτε άλλος παίκτης, ένα γκολ να πετύχει… Αναρριχάται από τα έγκατα της γης, στον ουρανό!

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον,  έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Άδικο είχαν; Το φυγείν δυνατόν ήταν μόνον για τον Γιασίν. Μόνος αυτός ο Σοβιετικός γίγαντας είχε κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 1963. Με Τζιάνι Ριβέρα (Μίλαν) και Τζίμι Γκριβς (Τότεναμ) να συμπληρώνουν τότε, την «χρυσή» τριάδα. Έκτοτε; Το φυγείν ήταν αδύνατον!

Κι έχουν γευθεί την πίκρα του αδύνατον εκτός από τον Κουρτουά (έπαιξε μόνος του του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη Λίβερπουλ)  λίαν προσφάτως… Νόιερ, Μπανκς,  Μπουφόν, Κασίγιας, Καν, Ντουκαντάμ με το ρεκόρ Γκίνες (απέκρουσε τέσσερα πέναλτι στον Τελικό (1986) της Σεβίλλης: Στεάουα- Μπαρτσελόνα) κι άλλοι πολλοί. Εάν μάλιστα,  δε μας απατά η μνήμη μας… Ουδείς άλλος τερματοφύλακας πέρα από τον Λεβ, το «οκταπόδι» βρέθηκε έστω και στην τελική «χρυσή» τριάδα της «Χρυσής Μπάλας»!

Μεγάλη, πολλή μεγάλη, μέγιστη αδικία…

Ίσως εφέτος, θα μπορούσε ο Κουρτουά να επιλεγεί και να βραβευθεί. Και  στο πρόσωπο του να βραβευθουύν όλοι οι τερματοφύλακες από το 1963 και μετά. Το άξιζε ο Βέλγος. Δίχως αυτόν  η παμμέγιστη (δεν κρύβουμε πως είμαστε φαν της…)  Λίβερπουλ – κατά πως εμείς θεωρούμε – θα είχε στεφθεί  για έβδομη φορ Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και στέφθηκε η επίσης παμμέγιστη (κι αυτής φαν είμαστε…) Ρεάλ για δέκατη τέταρτη!

Με λίγα λόγια; Η «Χρυσή Μπάλα» θα μπορούσε να δοθεί στον Κουρτουά. Κι όχι μόνον δεν δόθηκε αλλά ο Τιμπό (με μητέρα από τη ολλανδόφωνη Φλάνδρα και πατέρα από τη γαλλόφωνη Βαλλωνία, των δυο συνιστωσών του ομόσπονδου βελγικού Κράτους) ) κατετάγη έβδομος στην ψηφοφορία. Έλεος… Ψηφοφόροι συνάδελφοι!

Δεν αντιλέγουμε τόσο για την βράβευση του Καρίμ Μπενζεμά με την «Χρυσή Μπάλα». Όσο αντιλέγουμε για την έβδομη θέση του Τιμπό Κουρτουά. Και γενικά, αντιλέγουμε για τον αποκλεισμό των τερματοφυλάκων από τις «χρυσές» τριάδες του κορυφαίου βραβείου.

Τι να λέμε ή να αντιλέμε όμως, τώρα; Εδώ βράβευσαν ως καλύτερη ομάδα τη Μάντσεστερ Σίτι ως Πρωταθλήτρια Αγγλίας κι όχι τη Ρεάλ ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά κι Ισπανίας.

Όλα αυτά στην… σκιά της «Χρυσής Μπάλας» !Έλεος… Ψηφοφόροι συνάδελφοι!

 

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ