Με τους γκαφατζήδες ή με τους άλλους;

Eπειδή τ' απόνερα του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ δεν τα έχει αποστραγγίξει ακόμη η επικαιρότητα, ας μιλήσουμε λίγο για τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη.

Για τον στόπερ Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, μια κι έχει σημασία η θέση. Για τον επιθετικό, βλέπετε, ένα άστοχο πλασέ αποτιμάται ως χαμένη ευκαιρία, ενώ για τον στόπερ μια χαρακτηριστική απροσεξία βαφτίζεται γκάφα. Κι ως γνωστόν, τον γκαφατζή ουδείς -και ουδέποτε- τον ηγάπησε.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν, για τον 19ετή (τα κλείνει οσονούπω) στόπερ του ΠΑΟΚ: κόντρα στον Αρη έκανε στην αρχή ένα λάθος που δεν το εκμεταλλεύτηκε ο Ματέο Γκαρσία, εν συνεχεία υπέπεσε σε πέναλτι, επίσης ανεκμετάλλευτο από τους «κίτρινους», ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια ενεπλάκη καθοριστικά και στα δύο γκολ. Μπορεί τα «δεν πειράζει, θα στρώσει» να τα έχουμε ψωμοτύρι στην Ελλάδα, όπου οι νεαροί παίκτες απολαύουν ιδιότυπης ασυλίας, αλλά να σκεφτόμαστε κι ότι συχνότατα τα όμορφα ταλέντα όμορφα καίγονται! Ισως να το δούμε -το απευχόμαστε- και με τον Χανιώτη στόπερ του ΠΑΟΚ, καθώς κανείς δεν μπορεί να του υπογράψει ότι θα γίνει σέντερ μπακ περιωπής. Και δεν μπορεί να του το υπογράψει, διότι η διαδικασία είναι σύνθετη κι αστάθμητη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όρος απαράβατος είναι η σταθεροποίηση της καλής απόδοσης. Μέχρι στιγμής, και χωρίς κανείς να θέλει να κόψει τα φτερά του, αλλά και σε πείσμα των εξυμνητών του,  ο «ασπρόμαυρος» κεντρικός αμυντικός θυμίζει λιγότερο Μπεκενμπάουερ και περισσότερο τον… Φάνη Μαυρομμάτη των 20 αγώνων πρωταθλήματος στον Παναθηναϊκό της σεζόν 2017-18.

Ο οποίος Μαυρομμάτης δεν απέβαλε ποτέ, παρά τα όποια προσόντα του (αριστεροπόδαρος κι αυτός σαν τον Κουλιεράκη), την τάση στις χοντράδες κι έτσι οι «πράσινοι», όταν  άλλαξαν πίστα, άλλαξαν και στόπερ. Σήμερα, ο (21-22 ετών τότε) Μαυρομμάτης είναι αναπληρωματικός στον Ατρόμητο…

Οφείλουμε να επισημάνουμε, τέλος, πως ο Κουλιεράκης δεν… τρέχει μόνος του σε αυτό το challenge των φερέλπιδων στόπερ, αλλά έχει ανταγωνιστή, μέτρο σύγκρισης: τον Ανδρέα Εντόι. Αυτός και αν ξεκίνησε με γκάφα (αυτογκόλ στο Ηράκλειο, άλλο αν δεν κόστισε στον Ολυμπιακό). Εκτοτε, όμως, σε κάθε παιχνίδι παίρνει πάνω απ’ τη βάση και σήμερα σχεδόν κανείς δεν στέκεται σ’ εκείνο το αυτογκόλ. Πιθανόν κι αυτός αργότερα να παρουσιάσει μεταπτώσεις, αλλά ισχύει και για τον Ντόι ό,τι και για για τον Κουλιεράκη: τα συγχωροχάρτια στις μεγάλες ομάδες δεν γίνεται να είναι απεριόριστα.