Αριστα «10» μόνο στην μπάλα

Οσο γελοία μπορεί να φαντάζει η εικόνα ενός κοπετού του Ριβάλντο για την ήττα του αγαπημένου του Μπολσονάρου, άλλο τόσο ευεξήγητη είναι.

«Σήμερα είχα ένα αίσθημα θλίψης, παρόμοιο με τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όταν χάσαμε 3-0 από τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα ήταν χειρότερο γιατί είχα τόσες πολλές ελπίδες για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μου».

Οσο γελοία, όμως, μπορεί να φαντάζει η εικόνα ενός κοπετού του Ριβάλντο για την ήττα του αγαπημένου του Μπολσονάρου, άλλο τόσο ευεξήγητη είναι. Η Βραζιλία είναι μια χώρα με 11 εκατομμύρια εντελώς αγράμματους και καμιά πενηνταριά εκατομμύρια λειτουργικά αναλφάβητους, ενώ το 20% του εθνικού εισοδήματος είναι συγκεντρωμένο στις τσέπες του 1% του πληθυσμού. Απ’ αυτούς συγκροτείται, κυρίως, η εκλογική βάση του ανεκδιήγητου Μπολσονάρου, ενός τύπου που ο κανιβαλισμός του φτάνει μέχρι την… όρεξη να φάει «Ινδιάνο» (ακόμη κι αυτό έχει δηλώσει). Ο Ριβάλντο, αν δεν ανήκει στη μία κατηγορία ψηφοφόρων, σίγουρα ανήκει στην άλλη. Ή μπορεί ν’ ανήκει και στις δύο…

Λίγο κάλμα, λοιπόν, με τις ιερεμιάδες για τον ξεπεσμό του «Ρίμπο». Εξάλλου, τι είναι τα «δεκάρια»; Ανθρωποι χαρισματικοί σ’ ένα πράγμα και… τέλος. Μάλιστα, αν κάτσουμε και βάλουμε κάτω πόσοι αστέρες φόρεσαν το «10» κι από μυαλό κουκούτσι, θα φτιάξουμε μια λίστα από ‘δω μέχρι το… Βλαδιβοστόκ.

Ο Φραντσέσκο Τότι λ.χ. έχει φήμη όχι ιδιαίτερα ευφυούς ατόμου (κομψότερα δεν γίνεται να το πούμε) κι έχει τροφοδοτήσει τους Ιταλούς με τόσα ανέκδοτα όσα κι αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα για τους Πόντιους και τις ξανθιές. Πριν από καμιά εικοσαετία, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει στη γείτονα κι ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Ολα τα ανέκδοτα για τον Τότι». Ο Πελέ; Τι να πρωτοπείς… Από τις γραβάτες με την αστερόεσσα που φορούσε, μέχρι την… αρπαχτή στην Ξάνθη, όπου έκατσε να τον περιφέρει στα Πηγάδια με τη «γουρούνα» ο Πανόπουλος! Ο Μαραντόνα; Νταλαβέρια με την Καμόρα, ουσίες, μέχρι και καταγγελίες για τη σεξουαλική του δραστηριότητα… Ο Ροναλντίνιο; Που άφηνε τη δουλειά του, ανέβαινε στο αεροπλάνο κι ερχόταν στα μπουζούκια, στον Ρέμο και στον Βέρτη; Ο ημέτερος Τσιάρτας; Που έχει αναμασήσει σχεδόν όλη την ατζέντα του Μπολσονάρου και των ομοίων του; Επίσης, δεν μπορεί, όλο και κάποια ιστορία θα έχετε ακούσει για τον αείμνηστο Στάθη Τσάντζο, ένα απίστευτο βιτουόζο του Λεβαδειακού στα 80ς.

Στο κάτω της γραφής, έχουμε ακούσει ένα σωρό σαχλαμάρες από ανθρώπους που είναι, υποτίθεται, διανοούμενοι, ο Ριβάλντο είναι όλο το πρόβλημα