Φοβερό μέρος η Δυτική Θράκη, δεν… υπάρχει!

Στα... κάγκελα ο «πατριωτισμός» μετά την αναγνώριση συλλόγου φιλάθλων της Φενέρμπαχτσε από ειρηνοδίκη της Κομοτηνής

Το διάβασα κι έτριβα τα μάτια μου: αίτημα προσβολής, λέει, της απόφασης έγκρισης του συλλόγου «Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσε στη Δυτική Θράκη» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ομάδας Πόντος Θρυλορίου, Μιχάλης Κακουλίδης.

Οπως εξήγησε ίδιος, ο όρος «Δυτική Θράκη» δεν χρησιμοποιείται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ενώ βλέπει πίσω από τον συγκεκριμένο σύλλογο δάκτυλο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Επιρρίπτει ευθύνη στη νεαρή ειρηνοδίκη που αναγνώρισε τον σύλλογο (κατατέθηκε πειθαρχική αναφορά σε βάρος της) και η ουσία είναι ότι η Εισαγγελία έκανε δεκτό το αίτημά του, οπότε μετά τον ορισμό δικασίμου, η υπόθεση θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Σταυροκοπιέμαι, διότι ανήκω σε μία γενιά που στο σχολείο τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης κι Έβρου τούς μάθαινε ως Δυτική Θράκη. Βέβαια, έχουν περάσει χρόνια και ζαμάνια από τότε… Φτάνουμε, όμως, στο 2020 και στην «Καθημερινή», που δεν τη λες εφημερίδα… γραικύλων ή προδοτών, δημοπσιεύεται άρθρο υπό τον τίτλο «Η απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης». Υπογραφή: Αλέξης Αλεξανδρής. Οχι του… Ολυμπιακού, αλλά «πρέσβης ε.τ., μέγας ρήτωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ούτε αυτόν τον λες τίποτα… εθνομηδενιστή ή κάτι παρεμφερές. «Συστημικός» είναι ο άνθρωπος, όπως καταδεικνύουν οι ιδιότητές του, «συστημικότατος». Στην «Καθημερινή», εξάλλου, έγραψε ό,τι έγραψε, όχι στην… «Προλεταριακή Σημαία»!

Σταυροκοπιέμαι, φυσικά, γενικά με όλους τους Ελληναράδες, τους πάσης φύσεως κι… αποφύσεως, οι οποίοι τα κόβουν και τα ράβουν όπως θέλουν. Η πέραν των συνόρων Μακεδονία, λ.χ., δεν είναι Βόρεια Μακεδονία, αλλά… Σκόπια, ενώ η πέραν των συνόρων Ήπειρος είναι Βόρεια Ήπειρος κι όχι Νότια Ελβανία και η πέραν των συνόρων Θράκη είναι Ανατολική Θράκη κι όχι Ευρωπαϊκή Τουρκία. Μπορεί, επίσης, να έχουμε στις επωνυμίες των περιφερειών μας Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά όχι Δυτική Θράκη, διότι η Ανατολική τυγχάνει στη μεριά του εχθρού.

Βέβαια, αν επρόκειτο για «Σύνδεσμο Φιλάθλών Λίβερπουλ Δυτικής Θράκης», δεν θα πείραζε κανέναν το «Δυτική Θράκη», αλλά η ομάδα είναι το πρόβλημα, ότι είναι τουρκική. Ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό ενόχλησε. Ούτε τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας είναι επίσημος όρος, διοικητικός ή πολεοδομικός, αλλά ουδείς ενοχλείται από τους… Παναθηναϊκούς των Βορείων Προαστίων, τα πανό τους και την οργανωτική τους υπόσταση.

Στην πράγματικότητα, οι φλογεροί «ελληνόψυχοι» της Θράκης εθελοτυφλούν: όταν ο Πανθρακικός ήταν στην Α’ Εθνική, είχε δώσει φιλικό στην Κομοτηνή με τη Γαλατασαράι και στο γήπεδο ήταν περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι στα επίσημα παιχνίδια. Προφανώς και παίζονται παιχνίδια και από τους… πονηρούς της άλλης πλευράς, με το αγαπημένο παιχνίδι, και των μεν και των δε, να είναι η διελκυστίνδα. «Γαλανόλευκοι» Vs «Ερυθροί». Ή «Ερυθροί» Vs «Γαλανόλευκοι», αλλά ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς μπορεί ένας άνθρωπος να καταναλώνει τόση ενέργεια στο συγκεκριμένο σπο…

Την καημένη την ειρηνοδίκη λυπάμαι, πάντως, που την έβαλαν στο… απόσπαμα για μια υπόθεση περί όνου σκιάς, δηλαδή επί της ουσίας ασήμαντη.

Στίλπων Φραγκούλης