Μην τον είδατε τον Ερντογάν…

Και μην τον απαντήσατε τον Πρόεδρο (με το λυμένο… προσεκτικά, ζωνάρι) της τουρκιάς κατά την εξέλιξη της απαγόρευσης εισόδου του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα σε έδαφος της τουρκιάς.

Να είστε σίγουροι πως η τουρκιά (αν και παίζει με τα… σπίρτα) δε θέλει πόλεμο. Θα τον αποφύγει πάση θυσία. Δεν έχει τον αξιόμαχο στρατό, για να τον κάνει. Τα έχει κάνει μούσκεμα ο Ερντογάν με εκείνο το ντεμέκ πραξικόπημα εναντίον του. Ιδιαίτερα στους αιθέρες; Ρωτήστε τους αεροπόρους μας – Χρόνια τους Πολλά και Καλά καθώς γιορτάζει η Αεροπορία μας μεθαύριο: Των Παμμεγίστων Ταξιαρχών – να σας πούνε, για τη συμπεριφορά των αεροπόρων της τουρκιάς!

Πώς να επιχειρήσει σύρραξη; Επεισόδιο θέλει. Μέχρι εκεί μπορεί Γι’ αυτό … τσαμπουκαλεύεται ο Ταγίπ! Έχουν όμως, γνώση οι φύλακες. Τούτο δε, επειδή η τουρκιά δεν προκαλεί, απλά. Παίζει με τα… σπίρτα. Είπαμε. Δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας. Δεν την παίρνει. Δοκιμάζει και της Ευρώπης. Ήτοι, των συμμάχων μας. Την παίρνει…

Οι σύμμαχοι μας κατά κανόνα – από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και μετά – μας αδικούν. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις της δικαίωσης μας.

Η τουρκιά δοκιμάζει τα αντανακλαστικά και της Ευρώπης, πλέον. Το έπραξε και με την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην πάλαι ποτέ Σμύρνη, της Ελλάδας και σήμερα Izmir, της τουρκιάς. Για να τα λέμε τα πράγματα, με το όνομα τους.

Άναψαν «κόκκινο» σε έναν Έλληνα αλλά κι Ευρωπαίο αξιωματούχο. Προκάλεσαν επεισόδιο, μεν αλλά διπλωματικό, δε. Με τον Ερντογάν να κρύβεται! Και δη, επιμελώς. Ήταν ενημερωμένος, βλέπετε. Ουδέν πράττουν οι αρχές της τουρκιάς δίχως την ευλογία του ντεμέκ… Σουλτάνου τους. Κι ας εμφανισθεί (εάν εμφανισθεί) ως ανενημέρωτος!

Αυτή η μέγιστη πρόκληση για αντίδραση της Ευρώπης σε μία χώρα η οποία πασχίζει χρόνια, να γίνει μέλος της. Για να δούμε, τι θα δούμε…

ΥΓ 1  : Στην ουσία ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν κατά κάποιον τρόπο κρατούμενος στην Izmir, την υπό τουρκική κυριαρχία αγαπημένη Σμύρνη. Δεν μπορούσε – με οποιονδήποτε τρόπο -να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα. Επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

ΥΓ 2 : Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενος νους ο οποίος δεν απορρίπτει μετά βδελυγμίας τον πόλεμο. Κι έχει πει σχετικά ο (ο χαρακτηρισθείς από τον Ρωμαίο φιλόσοφο Κικέρωνα «πατέρας της ιστορίας») Ηρόδοτος: «Ποιος είναι τόσο ανόητος, ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη; Στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς. Στον πόλεμο οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους»…

 

ΑΡΙΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ