Διαιτητική απόφαση με δυο χρώματα έκρινε το ντέρμπι !

Το 1-1 στη Λεωφόρο του ντέρμπι έγινε με απόφαση του Γιάκομπ Κέλετ. Φαίνεται… δίχρωμη. Μαύρη (σπιλωμένη) από την πλευρά του Ολυμπιακού. Λευκή (άσπιλη) από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Κατά τα άλλα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι. Το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Κατ’ αρχήν ήταν ένα ντέρμπι σπάνιας ομορφιάς. Καιρό, πολύ καιρό είχαμε να δούμε, εάν θυμάμαι καλά, τόσο καλή μπάλα, τόσο γρήγορο ρυθμό, τόσες ευκαιρίες, τέτοια μάχη των πάγκων. Παρά τα μόλις δυο γκολ το ντέρμπι ήταν χορταστικό! Με κερασάκι στην τούρτα του την απόφαση του Δανού διαιτητή στις καθυστερήσεις. Μια απόφαση με δύο χρώματα: Μαύρο και λευκό!  Ανάλογα από ποια γωνία την βλέπεις!

Στη συνέχεια, παρά την μπουκιά της νίκης που έχασε από το στόμα του,  έχει κάθε δικαίωμα ο Ολυμπιακός, να ζητά μια ματιά, μέσα από το ντέρμπι, στην εικόνα της βαθμολογίας. Ουδεμία αντιστοιχία ανάμεσα στην εικόνα του ντέρμπι με αυτή της βαθμολογίας. Απόλυτη αναντιστοιχία. Η βαθμολογία όμως, δεν διαμορφώθηκε από ένα ντέρμπι. Διαμορφώθηκε από δέκα αγώνες πριν το ένα ντέρμπι..

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος κατά κανόνα σε όλο το διάστημα. Εξαίρεση του ένα δεκάλεπτο στο οποίο κατέστη κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός. Ο γηπεδούχος τότε, έχασε τις δύο καλύτερες ευκαιρίες του. Και τι ειρωνεία, τότε σκόραρε το γκολ του ο φιλοξενούμενος.

«Πόρνη είναι η μπάλα», θα έλεγε αλησμόνητος Ίβιτσα Όσιμ!

Την ώρα που ο Ολυμπιακός ανέκοπτε τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», συμπληρωνόταν ένα ημίχρονο δίχως γκολ  στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για Αστέρα κι ΑΕΚ.

Πέρα από το αποτέλεσμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σημασία έχει πλέον, η διαχείριση της πρώτης απώλειας από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός καλείται, να διαχειρισθεί τέτοια κατάσταση. Ως πρωτοπόρος, ο οποίος απέφυγε την ήττα σε μια βραδιά  μάλλον, διαφορετική από τις προηγούμενες.

Έχει πάντως, ακόμη πολύ ψωμί το Πρωτάθλημα. Αν και αποφεύχθηκε η ανατροπή δεδομένων, ο πρωτοπόρος έδειξε αδυναμίες ανάπτυξης εντός έδρας. Κι σε απόσταση δέκα βαθμών «αιώνιος αντίπαλος» δυνατότητες εκτός! Ο Παναθηναϊκός πάντως, δεν έκανε καλό παιγνίδι και κατά τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Ολυμπιακός αν κι άνοιξε τα φτερά, κάνοντας καλό παιγνίδι, αυτά κόπηκαν στη λήξη του αγώνα. Φάνηκε όμως, πως στα χέρα του Μίτσελ αλλάζει ο Ολυμπιακός. Η εικόνα του στο «Απόστολος Νικολαΐδης» επιτρέπει την αισιοδοξία για τη συνέχεια.

 

ΜΑΡΙΟΣ Ι. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ