Ο δρόμος για τη συμμετοχή σε Μουντιάλ περνά από τη… Bundesliga

Κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον παρουσιάζει η 400ή εβδομαδιαία έρευνα που πραγματοποίησε το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο της Ευρώπης με τα φώτα να είναι εκ νέου στραμμένα στο Κατάρ.

Η έρευνα εστίασε στους ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς αναζητώντας τα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίστηκαν πριν “κλείσουν” το 23ο έτος της ηλικίας τους. Ουσιαστικά πρόκειται για… πειστήριο αξίας και ανταπόκρισης που μπορεί να έχει οποιαδήποτε λίγκα, αλλά και που προτιμούν ν’ αγωνίζονται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτου αξίας. Πριν καν αναλύσουμε τ’ αποτελέσματα της έρευνας του CIES μπορούμε όλοι να υποθέσουμε σε ποιο πρωτάθλημα θ’ αγωνίζονται οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Μουντιάλ.

Σωστά μαντέψατε… Premier League! Σε ομάδες αυτού του πρωταθλήματος, όντως ανήκει η πλειοψηφία των διεθνών ποδοσφαιριστών. Ωστόσο είναι η συγκεκριμένη Λίγκα αυτή στην οποία αγωνίστηκαν οι παίκτες πριν ολοκληρώσουν τα 23α έτη τους; Η απάντηση που προκύπτει από την έρευνα του CIES είναι “ΟΧΙ”. Το γερμανικό πρωτάθλημα, η περιβόητη Μπουντεσλίγκα προηγείται στη σχετική λίστα που καταρτίστηκε και περιλαμβάνει συνολικά 50 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Μην αναρωτιέστερ, σαφώς και ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η ελληνική λίγκα μεταξύ αυτών των 50 πρωταθλημάτων και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με τον… κατήφορο που διαγράφει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ας επιστρέψουμε στην κανονικότητα λοιπόν και να σας ενημερώσουμε ότι στη Bundesliga οι συνολικά 99 ποδοσφαιριστές από 25 εθνικές ομάδες που μέχρι τα 23 τους χρόνια αγωνίζονταν σε κάποιο γερμανικό σύλλογο συμμετείχαν συνολικά σε 5.151 αγώνες αγωνιζόμενοι συνολικά σε 363.135 λεπτά. Στη δεύτερη θέση της λίστας, που προέκυψε από την τελευταία, 400ή, εβδομαδιαία έρευνα του CIES, δεν θα συναντήσουμε το αγγλικό πρωτάθλημα μια και στο νήμα προηγείται αυτού η ισπανική Primera Division. Στα γήπεδα της μιας από τις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου αγωνίστηκαν συνολικά 87 νυν διεθνείς ποδοσφαιριστές, που συμμετέχουν στο Μουντιάλ, εκπροσωπώντας 23 εθνικές ομάδες. Επαιξαν συνολικά σε 4.676 παιχνίδια της κορυφαίας λίγκας του ισπανικού ποδοσφαίρου αγωνιζόμενοι συνολικά 311.384 λεπτά.

Τέλος, το αγγλικό πρωτάθλημα είναι η καλύτερη διοργάνωση δεύτερης κατηγορίας (έβδομη στη λίστα), ενώ η ιταλική Serie A (όγδοη) βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα για πρωταθλήματα από μια ομοσπονδία που δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά!