Εχεις λεφτά, αγοράζεις υγεία. Δεν έχεις λεφτά, πρόβλημά σου…

Το ΕΣΥ είναι μόνο για το "εγώ" ορισμένων και τίποτα παραπάνω..

Η… ριμάδα η κοινή λογική είναι το τελευταίο προπύργιο πριν την προσφυγή σε μεταφυσικές θεωρίες και την… ανόθευτη βλακεία στην οποία δυστυχώς επενδύουν όσοι επιθυμούν να μην σκεφτόμαστε. Διότι η κοινή λογική μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πλοϊκή σκέψη που οδηγεί στην αποδοχή των στερεοτύπων. Με βάση πάντα την κοινή λογική ας αναρωτηθούμε: Εχει κάποιος μια εταιρεία ταχυμεταφορών αλλά οι πελάτες της παραπονιούνται συνεχώς ότι επειδή το προσωπικό της είναι λίγο, καθυστερούν πάρα πολύ οι παραδόσεις των εμπορευμάτων. Σε αυτή την εταιρεία με αυτό το πρόβλημα ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να  επιτρέψει στους λίγους και κακοπληρωμένους ταχυμεταφορείς να κάνουν κι άλλη δουλειά. Υπάρχει ποτέ περίπτωση μετά από αυτό η εταιρεία να εξυπηρετεί τους πελάτες της ταχύτερα;

 

Αν αυτό μπορεί να γίνει, τότε και το ΕΣΥ θα εξυπηρετεί καλύτερα αφού οι μέχρι τώρα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατροί του που θα μπορούν πλέον να έχουν και δεύτερη δουλειά. Και κάτι ακόμα. Αφού οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι με τον τρόπο αυτό το Εθνικό Σύστημα υγείας οδηγείται στην αποδιάρθρωση πως είναι δυνατό η κυβέρνησης να νομοθετεί κόντρα στις απόψεις τους; Tο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκε στην Bουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία θα οδηγήσει σε πλήρη εμπορευματοποίηση την δημόσια υγεία. O ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο και τους ασθενείς σε ρόλο πελάτη που θα “αγοράζουν” τις υπηρεσίες υγείας.

 

Η κυβέρνηση προετοίμαζε το σχέδιό της για λειτουργία της δημόσιας υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τις γνωστές εξαγγελίες του πρωθυπουργού πριν την κρίση για νοσοκομεία με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) Η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση αυτών των σχεδίων και μάλιστα στην διάρκεια της φάνηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας την ώρα που ο πρωθυπουργός υποσχόταν ενίσχυση του ΕΣΥ!

Ε, αντί για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έφερε το νομοσχέδιο που έγινε νόμος και καταργεί ότι είχε απομείνει από το δικαίωμα του λαού στην δωρεάν υγεία. Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καταργείται η αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ και η υγεία του λαού θα είναι ζήτημα τσέπης!

 

Οι ασθενείς θα γίνουν πελάτες της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σε συνθήκες που οι πολύμηνες λίστες χειρουργείων και τακτικών ιατρείων έχουν φτάσει στα ύψη, το ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα είναι μονόδρομος για τον ασθενή.

Τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές θα επιτρέπονται πλέον επίσημα για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Οι ιδιώτες γιατροί που θα καλύπτουν υποτίθεται κενά στην δημόσια περίθαλψη μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσουν στην περίθαλψη όπως φάνηκε με την εφαρμογή του μέτρου την περίοδο της πανδημίας. Σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών, αλλά δεν έχουν καλυφθεί, θα μπορούν ιδιώτες με μερική απασχόληση να εργάζονται στο ΕΣΥ. Οι ιδιώτες θα παίρνουν διπλές αμοιβές, αλλά οι γιατροί του ΕΣΥ που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές δεν θα παίρνουν παραπάνω μισθό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων.

 

Οι ειδικευόμενοι γιατροί για την δήθεν ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους θα μετακινούνται ακόμα και σε άλλη περιφέρεια και θα αναγκάζονται να μετακομίζουν συνεχώς. Αυτό θα είναι ένα επί πλέον αντικίνητρο για την παραμονή τους στη χώρα και όχι την φυγή τους στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες θα έχουν ρόλο και στον τομέα των μεταφορών των ασθενών αφού “τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα». Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να είναι σύμβουλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υγείας, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές και ακόμα να καταλαμβάνουν θέσεις σε ιατρικές εταιρείες προμηθειών για τα νοσοκομεία. Αυτό θα είναι στο εξής το «Εθνικό» Σύστημα Υγείας. Εχεις λεφτά, αγοράζεις υγεία. Δεν έχεις λεφτά, πρόβλημά σου…

 

Βασίλης Πίσσας