Δε γυρίζουν πίσω (…στο Μάτι) οι 104 ψυχές!

Όσο να τιμωρηθεί το Κράτος. Όσο και να τιμωρηθούν οι αξιωματούχοι του. Όσο να τιμωρηθεί κάθε υπεύθυνος κι υπόλογος αιρετός… Δε ζωντανεύουν οι νεκροί. Όσο και να πνέει στο Μάτι η θαλάσσια αύρα, η απόκοσμη μυρωδιά της καμένης σάρκας έχει... ριζώσει εκεί!

   Συγκλονίζουν οι καταθέσεις όσων επέζησαν από την επί γης Κόλαση τότε, στο Μάτι. Κόβουν την ανάσα. Παγώνουν το μυαλό. Αυτοί, οι οποίοι δεν την έζησαν, τη ζουν. Κι οι επιζήσαντες (θεωρώντας το γεγονός κατάρα κι ουχί ευλογία), με βλέμμα στο άπειρο ή στην οροφή ή στο πάτωμα της δικαστικής αίθουσας καταθέτουν μπήγοντας τα νύχια της μνήμης στην κομματιασμένη ψυχή τους!

    Άντε και τιμωρείται το Κράτος. Αν και μεταξύ μας… Το Κράτος δεν τιμωρείται. Δε λέμε αυτό επειδή – κατά σίγουρα, συμφωνείτε – δεν υφίστατο τότε. Δεν υφίσταται και τώρα. Ουδέποτε υφέστηκε!  Το λέμε επειδή εξ αρχαιοτάτων χρόνων δε νομοθετήθηκε ποινή για το Κράτος.

   Άντε και τιμωρούνται οι αξιωματούχοι του για την εκατόμβη (+4) στο Μάτι. Η δική τους αδράνεια… Ανοργανωσιά… Ανικανότητα… Η δική τους ό, τι θέλετε δεν αποσόβησε το κακό.

   Και στα κάτεργα να ρίξουν όλους όσους είναι ή δεν είναι (για λόγους δικονομικούς) στο εδώλιο… Οι 104 χαμένες ψυχές δε γυρίζουν πίσω, στο Μάτι. Και δεν ιώνται οι βαθιές πληγές στις 1004 διασωθείσες ψυχές! Τι να λέμε τώρα;

     Πρέπει όμως, να γίνει η δίκη. Έτσι ορίζει η Δικαιοσύνη αν και με την εκδίκαση αυτή, η Δικαιοσύνη, τυπικά αποδίδεται. Ουσιαστικά, δεν αποδίδεται. Και πώς να αποδοθεί, όταν οι 104 χαμένες ψυχές δεν γυρίζουν πίσω, στο Μάτι. Αυτή είναι η ουσία…

     Δύσκολο και το έργο των επί, έδρας της καθηλωτικής υπόθεσης, δικαστών. Άνθρωποι είναι. Δεν είναι κομπιούτερ. Εν τούτοις οφείλουν, εντός της αίθουσας να αποβάλλουν την ανθρωπιά τους. Και να δικάσουν αυστηρά με το πνεύμα του νόμου!

    Το Μάτι είναι μία πληγή στο κορμί, στην ψυχή και στο μυαλό της ελληνικής Κοινωνίας. Ουδέποτε θα κλείσει. Κάθε καλοκαίρι με κάθε σπίθα και με τον πρώτο καπνό… Θα ανοίγει!

   Ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των αδικοχαμένων. Τις ψυχές των νεκρών. Ο Θεός να γαληνεύει τις ψυχές των ζωντανών. Των ζωντανών νεκρών, όπως οι ίδιοι ομολογούν…

 

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ