Η Κροατία το ‘χε ενώ η Βραζιλία δεν το ‘χε!

Η φλόγα της «Χράβτσκα» έμεινε άσβεστη. Η φλόγα της «Σελεσάο» έσβησε. Έτσι πέρασε η Κροατία κι έμεινε εκτός η Βραζιλία. Με την απορία πως και γιατί στο Β΄ ημίχρονο της παράτασης η «Σελεσάο»» τράβηξε το πόδι από το γκάζι.

Το γκολ του …εγγονού (Νεϊμάρ) απογείωσε όμορφα τον μακάριο… παππού (Πελέ) αλλά… Μηδέν προ του τέλους μακάριζε. Κι ο αποκλεισμός της, πολλά υποσχόμενης, Βραζιλίας τον προσγείωσε άσχημα.

Για την Κροατία ουδέποτε θρέφαμε ιδιαίτερη συμπάθεια. Οφείλουμε όμως, να θρέψουμε – και θρέφουμε – μεγάλο σεβασμό. Μετά τον τελικό του παρελθόντος Μουντιάλ έβαλε πλώρη για τον Τελικού του παρόντος.

Το παρατσούκλι – το nick name, κατά πως λέμε στο χωριό μας – των διεθνών της Κροατίας είναι «Vatreni», «φλογεροί». Έτσι ήταν κόντρα στους μάλλον, ψηλομύτες Βραζιλιάνους. Η φλόγα της Κροατίας δεν έσβησε ακόμη κι όταν λυσσομανούσε ο Βραζιλία. Και στο Β΄ ημίχρονο της παράτασης… Μόλις έπεσαν (γιατί άραγε;) τα μποφόρ των Λατινοαμερικανών… Οι Βαλκάνιοι ισοφάρισαν.

Ε, μετά στην διαδικασία των πέναλτι… Η Κροατία χρόνια τώρα έχει χόμπι τη «ρωσική ρουλέτα» στην μπάλα. Και με τον απίθανο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς βρέθηκε στον Ημιτελικό του καταριανού Μουντιάλ…

Όλοι βέβαια, θα θυμούνται τη θαυμαστή απόκρουση του Κροάτη τερματοφύλακα στο πέναλτι του Ροντρίγκο… Ελάτε όμως, που δεν έδωσε αυτή την πρόκριση κόντρα στη «Σελεσάο». Αυτή ίσως, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης. Ποια ήταν η τούρτα; Οι δυο αποκρούσεις του Ντομινίκ Λιβάκοβιτς σε πλασέ εξ επαφής του Νεϊμάρ (76ο) και Πακτέα (80Ο). Διαφωνείτε;

Ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς πιστώθηκε με δέκα συνολικά εξαιρετικές αποκρούσεις στον αγώνα της «Χρβάτσκα» με την Βραζιλία. Υπολογίζοντας μάλιστα, τις αποκρούσεις του και στην διαδικασία των πέναλτι (και σε αυτήν η Κροατία προκρίθηκε) με την Ιαπωνία ο Κροάτης τερματοφύλακας με 4/8 έχει μο αποκρούσεων 50% !

Και κάτι ακόμη. Φυσικά, η Βραζιλία ήταν καλύτερη αλλά… Στην μπάλα δε νικά πάντα ο καλύτερος. Νόμος του Μέρφι, speaking! Νικά όποιος σκοράρει και όποιος το ‘χει. Η Κροατία το ‘χε!

Για να συντηρηθεί η παράδοση κατά την οποία η Βραζιλία από το 2002, όταν κι εστέφθη «βασίλισσα» του κόσμου στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας… Αποκλείεται… παραδοσιακά σε κάθε ένα από τα επόμενα Μουντιάλ από ομάδα της «Γηραιάς Ηπείρου»…

ΥΓ 1: Κι εμείς, που αναντάμ παπαντάμ με την Αργεντινή είμαστε, θεωρούμε πως άνοιξε πλέον, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Λιονέλ Μέσι.

ΥΓ 2 : Αν κι ως εξ’ αρχής θεωρούσαμε πως… Η Παρί Σεν Ζερμέν θα πάρει το καταριανό Μουντιάλ. Μειώθηκαν οι πιθανότητες κατά 30% αλλά εμείς επιμένουμε περί τούτου!

ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ