Εύα Καϊλή: Τα «έπιανε» για να προωθεί συμφέροντα. Ε, και…

Στις Βρυξέλλες «δουλεύουν» 20.000 λομπίστες για να επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το λάδωμα πάει σύννεφο…

Προφυλακιστέα κρίθηκε η Εύα Καϊλή μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο Σύμφωνα με την L’ echo η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μαζί με άλλους τρεις που επίσης οδηγούνται στη φυλακή, αντιμετωπίζει κατηγορίες για “συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά” όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βελγικών αρχών. Στην ανακοίνωση του  Γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου, από την Παρασκευή έχουν προσαχθεί συνολικά έξι άτομα, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τα αδικήματα της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης», της «διαφθοράς» και του «ξεπλύματος χρήματος».

 

Η έρευνα, όπως είναι γνωστό, αφορά περιπτώσεις δωροδοκίας από αξιωματούχους του Κατάρ, είτε με την προσφορά χρημάτων είτε με την διάθεση ακριβών δώρων, με στόχο την άσκηση επιρροής σε πρόσωπα με σημαίνουσα θέση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Εισαγγελέα, τα τέσσερα από τα παραπάνω πρόσωπα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας, ενώ δύο αφέθηκαν ελεύθερα μετά την εξέτασή τους. Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες των Le Soir και Knack, που επιβεβαιώθηκαν με αξιόπιστες πηγές από την L’Echo πρόκεται για τον Marc Tarabella από το σπίτι του οποίου κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος και θα εξεταστεί ενώ ο ευρωβουλευτής δεν συνελήφθη.

 

Μετά την σύλληψή της η κ. Καϊλή έχει γίνει… πρώτο θέμα στα social media. Αναμενόμενο, όταν οι γνωστοί και επώνυμοι, πολύ δε περισσότερο οι πολιτικοί πιάνονται στην κυριολεξία επ’ αυτοφώρω. Στο σπίτι της, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, βρέθηκαν τσάντες με μετρητά. Και στο Βέλγιο ξέρετε δεν υπάρχουν «ποσά αδιευκρίνιστα» όπως γίνεται στην Ελλάδα όταν πρόκειται για καταθέσεις μετρητών πολιτικών προσώπων που δεν δικαιολογούνται. Πρόκειται λοιπόν για την κ. Καϊλή, που καιρό τώρα είχε κάνει στροφή στις πολιτικές της απόψεις και ενώ τυπικά ήταν  στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ «ερωτοτροπούσε» με την κυβερνητική παράταξη και τον κ. Μητσοτάκη τον οποίο στήριξε ακόμα και στην περίπτωση της υποκλοπής σε βάρος του Ανδρουλάκη.

 

Πέρα όμως από την χλεύη στα κοινωνικά δίκτυα οφείλουμε να σταθούμε στην ηθική αθλιότητα αυτού του σκανδάλου. Την ώρα που μένουν χωρίς ουσιαστική απάντηση οι καταγγελίες για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάστηκαν τα έργα για το Μουντιάλ στο Κατάρ, οι οποίες προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών (γίνεται λόγος για 6.500 νεκρούς), πολιτικοί του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας) τα έπιασαν για να ξεπλύνουν το καθεστώς. Πρόκειται για σοσιαλδημοκράτες, που υποτίθεται ότι παλεύουν για την κοινωνική δικαιοσύνη. Βρέθηκαν λοιπόν να είναι υπερασπιστές, των πιο απάνθρωπων αντεργατικών πρακτικών. Η ιστορία γίνεται ακόμα αθλιότερη αν αναλογιστούμε ότι οι συγκεκριμένοι (και πόσοι άλλοι άραγε;) τα… έπιασαν από το Κατάρ ενώ είναι ήδη πλούσιοι από τις παχυλές αμοιβές του Ευρωκοινοβουλίου. Μια ματιά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των Ελλήνων ευρωβουλευτών, μαρτυρά του λόγου το αληθές.

 

Τα χρήματα του Κατάρ επηρέασαν πολιτικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Στις Βρυξέλλες «δουλεύουν» 20.000 λομπίστες για να επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ. Το Κατάρ είναι η μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η καριέρα της Καϊλή φαίνεται ότι τελειώνει με τον ατιμωτικό τρόπο. Εδώ που τα λέμε δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι. Δεν διακρίθηκε και σε κάτι ως πολιτικός η συλληφθείσα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι «μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και στρατηγική σημασία στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαίκή Επιτροπή». Ομορφος κόσμος καπιταλιστικός, αγγελικά πλασμένος. Κι επειδή είναι τέτοιος, το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο.

 

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι στο Μουντιάλ του Κατάρ έχουμε «τα επεισόδια μιας ατέλειωτης σύγκρουσης, που συνδυάζει λόμπι, κατασκοπεία, δολιοφθορά και διαφθορά. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αυτής της υπερπαραγωγής, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, υπάρχει μια αρμάδα διπλωματών και συμβούλων του Κατάρ, που είναι αποφασισμένοι πάση θυσία να πετύχουν το Μουντιάλ «του» και εκείνοι των αντιπάλων του από τον Κόλπο, που κάνουν τα πάντα για να το αποτρέψουν». Ποιοι είναι οι αντίπαλοι του Κατάρ στον Κόλπο; Το μυαλό όλων πηγαίνει αμέσως στην Σαουδική Αραβία, ο ηγεμόνας της οποίας επέλεξε, όχι τυχαία, να συναντηθεί αυτές τις μέρες, που γίνεται το Μουντιάλ, με τον ηγέτη της Κίνας. Είναι ο ίδιος που έχει προκαλέσει την οργή του Τζο Μπάιντεν καθώς συντάχθηκε με τη Ρωσία, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, μια κίνηση που ενίσχυσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το Κατάρ κέρδισε με δεκατέσσερις ψήφους έναντι οκτώ τον κύριο ανταγωνιστή του για τη διοργάνωση του Μουντιάλ, που ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα μάλιστα, το Κατάρ ετοιμάζεται να επανέλθει στη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ να δείτε τι έχει να γίνει…

Βασίλης Πίσσας