Το “Qatargate” δείχνει πόσο έχουν σαπίσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Η Εύα Καϊλή από το κελί της «ταρακουνάει» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Να ξεκινήσουμε με την είδηση της ημέρας. Ποσό που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ έχουν κατασχέσει οι βελγικές αρχές από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Kατά την διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι αρχές είχαν εντοπίσει περίπου 600.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η βελγική LeSoir που πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο και δημοσιεύει σήμερα τις φωτογραφίες με τα χαρτονομίσματα, αν το ποσό που κατασχέθηκε από το σπίτι του Παντσέρι προστεθεί σε εκείνα που εντοπίστηκαν στον πατέρα της Εύας Καϊλή καθώς και σε εκείνα που βρέθηκαν στο σπίτι της, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1.500.000.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τα προνόμια, οι εξουσίες και οι… δυνατότητες που προσφέρονται σε έναν ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες είναι τόσα και τέτοια που εάν δεν έχει την απαιτούμενη ηθική συγκρότηση και την ακεραιότητα χαρακτήρα, αργά ή γρήγορα θα… ολισθήσει. Μπορεί να το κάνει «αφαιρώντας» από τον μισθό των βοηθών που του βγάζουν τη δουλειά, ή από τα έσοδα-έξοδα των γκρουπ, ή από το επιμίσθιο της παρουσίας όταν πάει στο Κοινοβούλιο μόνο και μόνο για να υπογράψει και να φύγει. Αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα και τα συναντά κανείς σε πλείστους όσους ευρωβουλευτές. Κάπως έτσι παρατηρείται άλλωστε η κατακόρυφη άνοδος των εισοδημάτων τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Ευρωβουλή. Από εκεί μέχρι να υπερασπίζεσαι μια χώρα δημοσίως για τα εργασιακά αίσχη της, όπως έκανε η κ. Καϊλή για το Κατάρ λίγες ημέρες πριν τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

 

Στο μεταξύ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά με το Κατάρ. Ο Έλληνας επίτροπος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ενωση στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο μήνα και έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του όπου και εκείνος έχει επαινέσει τις “εργασιακές μεταρρυθμίσεις” του Κατάρ. Παρόλα αυτά η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να υποστηρίζει τη δημιουργία ενός “ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας”, που θα μπορούσε να διερευνήσει τις παρανομίες σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο έλεγχος θα επεκταθεί πέραν του Ευρωκοινοβουλίου, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατόπιν εορτής…

 

Μια αποκάλυψη περισσότερων υποθέσεων διαφθοράς, αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των θεσμών σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ωστόσο δεν συνιστά αποκάλυψη ότι στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο οι “λομπίστες” προσπαθούν με κάθε τρόπο να επηρεάσουν τους βουλευτές και τους “εισηγητές” των γνωμοδοτικών (αρχικά) εκθέσεων που έρχονται στην Ολομέλεια και διαμορφώνουν την κοινοτική νομοθεσία. Κυρίως τους εισηγητές, καθώς πίσω από μια τροπολογία πολλές φορές μπορεί να κρύβονται δισεκατομμύρια.

 

Επί του προκειμένου τα στοιχεία που περιέχονται σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι αποκαλυπτικά. Οι μυημένοι στην γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν ότι το ισχυρότερο λόμπι είναι εκείνο των φαρμακοβιομηχανιών. Μόνο το 2015 είχαν καταγραφεί επίσημα πάνω από 100 “λομπίστες” από τον κλάδο του Φαρμάκου στις λίστες του Ευρωκοινοβουλίου. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς διέθεταν κάρτα εισόδου και δικαιώματα να παρακολουθούν δεκάδες Επιτροπές και άλλες υπηρεσίες παρέχοντας γραπτές προτάσεις και “συμβουλές” πριν τα πρώτα draft των Εκθέσεων. Και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των εταιρειών που εκπροσωπούν.

 

Τον μεγαλύτερο αριθμό “διαπιστευμένων” εκπροσώπων στα κοινοτικά όργανα (αποκαλούνται κομψά “Ομάδες Πίεσης”) διατηρούν η Novartis, η Roche και η Pfizer. Οι «λομπίστες» αυτοί ζουν και εργάζονται στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Λουξεμβούργο-Στρασβούργο. Η εντολή που τους έχει δοθεί είναι να μην υπάρξει καμία απόφαση ακόμη και από παρατυπία, ενάντια στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών τους. Είναι γνωστά τα γεύματα «εργασίας» ανθρώπων των εταιρειών με βοηθούς ευρωβουλευτών σε γραφικά εστιατόρια κοντά στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου κατά τις ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και πολλές εταιρείες δουλεύουν με μαύρα χρήματα και οι περισσότερες δεν δίνουν στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2015 η Bayer δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια, η GSK μεταξύ 800-900 χιλιάδες, η Sanofi 700 χιλιάδες, το ίδιο και η Lundbeck, ενώ η γνωστή μας και μη εξαιρετέα Novartis άγγιξε το ένα εκατομμύριο.

 

Ο Ζερεμί Μισέλ, βοηθός της Φρανσουάζ Γκροστέτ το 2000-2006, έναν μήνα αφού έφυγε από το γραφείο της Ευρωβουλής προσελήφθη από την Sanofi ως διευθυντής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δηλαδή ως λομπίστας που πιέζει για την υιοθέτηση τροπολογιών σε έναν πλέον γνωστό του χώρο. Σε μια έκθεση της CEO αναφέρεται ότι την εποχή που ο Ζερεμί Μισέλ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο συνεργαζόταν με την Ζεραλντίν Φιλιμπέρτ επίσης συνεργάτριας της Φρανσουάζ Γκροστέτ. Αφού λοιπόν πέρασε στην Sanofi στέλνει ένα e-mail στην Φιλιμπέρτ που επεξεργάζεται μια εισήγηση για τις επιδράσεις των φαρμάκων, εξηγώντας της τις θέσεις της Sanofi σε μια τροπολογία του εισηγητή. Η Φιλιμπέρτ από την πλευρά της έστειλε ένα mail με άλλη τροπολογία στον εισηγητή που ήταν πιστή αντιγραφή των θέσεων που πρότεινε ο Ζ. Μισέλ της Sanofi. Ό,τι επιχείρησε να κάνει και ο σύντροφος της κ. Καϊλή στέλνοντας ανάλογα mails σε άλλους ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και σε Κύπριο ευρωβουλευτή που το αποκάλυψε…

 

Προξενεί εντύπωση λοιπόν που τώρα έπιασε ανησυχία τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών όταν αυτοί είναι διαβρωμένοι εδώ και χρόνια. Απλά τώρα μπήκαν στην μέση οι Αμερικανοί που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο καθεστώς του Κατάρ το οποίο λαδώνει ασύστολα ακόμα και κόντρα στα συμφέροντά τους. Κάπως έτσι το σάπιο σύστημα λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στην επιφάνεια. Οσο για τις επιτροπές δεοντολογίας που προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μοιάζουν ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Βασίλης Πίσσας