Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι… παλαιοκομματικές «μεταγραφές»

Ο Τσίπρας κινήθηκε έγκαιρα και έκλεισε την κ. Αδαμοπούλου που είχε... λύσει το συμβόλαιό της με το ΜΕΡΑ25!

Ξαφνικά η κ. Αδαμοπούλου είδε το… φως το αληθινό και αποφάσισε να ολοκληρώσει την πορεία της ως ανεξάρτητη βουλευτής και να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος με τη σειρά του δεν είχε κανένα πρόβλημα να την δεχτεί στις τάξεις του. «Λογικά» πράγματα. Μαζί με την προεκλογική περίοδο αρχίζει και η μεταγραφική. Η κ. Αδαμοπούλου κυκλοφορούσε ελεύθερη και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε και της έκανε συμβόλαιο.

Μπορεί αν το καθυστερούσε να τον προλάβαινε π.χ το ΠΑΣΟΚ που, έχει πλευρίσει μια άλλη βουλευτή που έχει λύσει το συμβόλαιό της με το ΜΕΡΑ25, την κ. Αδάμου. Η κυρία αυτή μάλιστα προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ χωρίς να ενταχτεί στην Κοινοβουλευτική του ομάδα. Αν και με σημαντικά λιγότερους βουλευτής ο κ. Ανδρουλάκης αποδείχτηκε περισσότερο… εγκρατής από τον κ. Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter «Όπως είχαμε εξ’ αρχής επισημάνει, οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης της κ. Αδαμοπούλου, ήταν η προσωπική της πολιτική “κωλοτούμπα” για να συνταχθεί με τον μετρ του είδους και να απεμπολήσει κι αυτή το αντιμνημονιακό της παρελθόν. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο της συστημικό κόμμα».

Ολοι εμείς δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Μα (εξ)αγοράζονται βουλευτές στην Ελλάδα του 2022; Δηλαδή τι, δεν ίσχυαν όλες αυτές οι φοβερές αλλά αόριστες καταγγελίες για το ΜέΡΑ25 που έκανε η κ. Αδαμοπούλου όταν αποχωρούσε από το κόμμα. Μάλλον όχι. Ισα-ίσα φάνηκε να ισχύουν όσα το κόμμα της έλεγε τότε. Ότι δηλαδή δεν υπέγραφε τροπολογίες που κατέθετε το ΜΕΡΑ25 και ειδικά εκείνες που αναφέρονταν ονομαστικά σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες.

Να τα πούμε τώρα με το όνομά τους. Το ΜΕΡΑ25 είχε σαν νέο κόμμα θέμα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του. Ετσι είχε μικρά περιθώρια να κάνει ψαγμένες επιλογές. Πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερη πολιτική διαδρομή βρέθηκαν στα ψηφοδέλτιά του. Το κόμμα ήταν κατά κάποιο τρόπο προσωποπαγές. (Γιάνης Βαρουφάκης). Αυτός είναι ο λόγος που οι βουλευτές οι οποίοι εκλέχτηκαν με κάποιες χτυπητές εξαιρέσεις (Κλέωνας Γργοριάδης, Σοφία Σακοράφα) ήταν αυτοί που λόγω αλφαβητικής σειράς αναγραφόντουσαν πρώτοι στα ψηφοδέλτια. (βλέπε Αδάμου και Αδαμοπούλου).

Κάπως έτσι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αντί για δυο πολιτικούς προστέθηκαν δυο πολιτευτές. Κι όπως είναι γνωστό ο πολιτευτής πάνω από όλα ενδιαφέρεται για την επιβίωσή του αδιαφορώντας για τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν με συγκεκριμένο κόμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ που ευαγγελιζόταν νέο πολιτικό ήθος κάνει ό,τι ακριβώς έκαναν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού. Εγινε κι αυτός σαν τα μούτρα τους…

Βασίλης Πίσσας