Ο Σεμπαστιάν, η Ισιδώρα κι ο… Ισίδωρος

Ο άτυχος οπαδός της Αργεντινής που έπαθε... Ντάνκαν πανηγυρίζοντας

Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένας 22χρονος Αργεντινός, ονόματι Σεμπαστιάν Οσκαρ Μασιέλ, είχε μια σημαία στον λαιμό του, η οποία φέρεται να πιάστηκε σ’ ένα από τους δύο τροχούς της μοτοσικλέτας που οδηγούσε, με συνέπεια να βρει τον θάνατο.

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα; Και όμως. Το 1927 η Ισιδώρα Ντάνκαν (Ιζαντόρα ήταν το αμερικάνικό της, αλλά εδώ καθιερώθηκε μ’ εξελληνισμένο όνομα) έχασε τη ζωή της με παρόμοιο τρόπο: το φουλάρι της μπλέχτηκε στις ρόδες του κάμπριο της εποχής στο οποίο επέβαινε. Σε αντίθεση με τον φουκαρά τον Σεμπαστιάν, η Ντάνκαν είχε ένα τέλος όχι τελείως ασύμβατο με τη ζωή της. Μητέρα του σύγχρονου χορού, βεβαίως, αλλά και της περιπέτειας. Καλιφορνέζα, για να καταλάβετε, που έφτασε μέχρι την Ελλάδα και μάλιστα έχτισε σπίτι -«Αγαμέμνονος Μέλαθρο» ονομάστηκε- σ’ έναν λόφο στον Βύρωνα… Φαντάσου… Το οίκημα υπάρχει και σήμερα, αλλά ανακατασκευασμένο και ως Κέντρο Μελέτης Χορού πια. Αν έχει σημασία, στα 200 μέτρα από εκεί είναι η οικία του Ισίδωρου Ντογιάκου, ναι του γνωστού, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Δεν ξέρω αν τον βάφτισαν Ισίδωρο επειδή ήταν γείτονας της Ισιδώρας (μάλλον συμπτωματικό), πάντως εμένα δεν θα μου άρεσε να μ’ έλεγαν Ισίδωρο, ούτε Ντογιάκο… Πάλι καλά που δεν συνέπεσαν χρονιά η Ντάνκαν κι ο Ντογιάκος… Θα ξεσήκωναν τη γειτονιά κάθε χρόνο του Αγίου Ισιδώρου (ιδέα δεν έχω πότε ακριβώς είναι)!

Για να ξαναγυρίσω στον άτυχο Σεμπαστιάν, τι σατανική μοίρα τον έβαλε στο μάτι τον άνθρωπο; Να είσαι μες στην τρελή ευτυχία, επειδή η «Αλμπισελέστε» σήκωσε την κούπα, ανύποπτος για αυτό που σε περιμένει και να σε πνίξει η… συνωμοσία ρόδας και σημαίας. Φρίκη! Και μόνο με τη σκέψη.

Μη πει κανένας τη γνωστή σαχλαμάρα ότι τουλάχιστον έφυγε ευχαριστημένος. Σύμφωνοι, μεγάλη ιστορία το ποδόσφαιρο, κοινωνικό φαινόμενο, ωστόσο καμία ομάδα και κανένα κύπελλο δεν αξίζει όσο η ζωή· η ζωή του Σεμπαστιάν, η δική μου, η δική σου, του… παραδίπλα.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε πολύ αίμα. Το περισσότερο, βέβαια, χύθηκε στα… προεόρτια, από τις φλέβες των πάμφτωχων ασιατών εργατών του Κατάρ, αλλά δυστυχώς κάποιες απώλειες έχουν αρχίσει να σημειώνονται και στα παρατεταμένα μεθεόρτια.

Για να είμαστε και ρεαλιστές, πάντως, εδώ υπήρξαν Έλληνες που κόντεψαν ν’ αλλοφρονήσουν με τον Λιονέλ Μέσι, θα κάνουν «κράτει» οι Αργεντινοί;

Νίκος Ντίνας