Εθνικό φρόνημα με δυο μέτρα και δυο σταθμά!

Τι εντύπωση θα μας προκαλούσε μια περιοδεία του Ερντογάν στην Θράκη με τους μουσουλμάνους της εκεί μειονότητάς να κρατούν τουρκικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα καλώντας την Τουρκία να τους «σκεπάσει»!

«Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.»

 Οσα διαβάσατε είναι απόσπασμα από τον χαιρετισμό που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Νότιο Αλβανία (εδώ συνήθως μιλάμε για Βόρειο Ηπειρο) Ο πρωθυπουργός έκανε περιοδεία σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας όπου τον υποδέχτηκαν θερμά τα μέλη της ελληνικής μειονότητας . Το σκηνικό ήταν με ελληνικές σημαίες να κυριαρχούν παντού και με βασικό σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε κι εμάς»!

Οι Ελληνες της Αλβανίας είναι μια πραγματικότητα που κανείς ούτε οι αλβανικές κυβερνήσεις αμφισβητούν. Το θέμα είναι αλλού.  Μπορεί ο αναγνώστης αυτού του κειμένου να φανταστεί τι εντύπωση θα του προκαλούσε μια περιοδεία του Ερντογάν στην Θράκη με τους μουσουλμάνους της εκεί μειονότητάς να κρατούν τουρκικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα καλώντας την Τουρκία να τους «σκεπάσει». Είναι σε όλους μας γνωστό ότι μια μεγάλη μερίδα μουσουλμάνων της Θράκης  θεωρούν ότι είναι τουρκικής μειονότητας επικαλούμενοι μάλιστα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αυτό για το οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Καταλαβαίνω την πλημμυρίδα εθνικού συναισθήματος που μπορεί να μας κατέλαβε αντικρύζοντας την εικόνα στην Χειμάρρα με τις ελληνικές σημαίες και ακούγοντας τα συνθήματα. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Θράκη ποια συναισθήματα θα μας είχαν καταλάβει; Τα γράφω αυτά χωρίς να κάνω υπαινιγμούς για τις συνθήκες που ζουν οι συμπολίτες μουσουλμάνοι στην Θράκη. Να ξέρουμε όμως για τι ακριβώς συζητάμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Καλή είναι η τόνωση του εθνικού φρονήματος (και προς τέρψιν των εθνικοφρόνων ενόψει εκλογών) αλλά στην πολιτική και στην διπλωματία κάθε κίνηση έχει το αντίκτυπό της…

Βασίλης Πίσσας