Τα Ελγίνεια θα έρθουν με… ασθενοφόρο;

Η «Μεγάλη Ιδέα» των γλυπτών του Παρθενώνα σε προεκλογική περίοδο και τα πραγματικά προβλήματα.

Ο τελευταίος που έκανε οδικώς το δρομολόγιο Γρεβενά-Πάτρα πρέπει να ήταν ο… Χρήστος Παπαδόπουλος, ο μπουζουξής και συνθέτης. Που από τη γενέτειρά του, τα Γρεβενά, πήγε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας για να σπουδάσει και τελικά κατέληξε μέλος του συγκροτήματος «Τα Παιδιά από την Πάτρα». Αυτό κάπου στο 1980.

Εν έτει 2023, όμως, είναι αδιανότητο ένα παιδάκι 6 ετών από τα Γρεβενά, που έπρεπε να διασωληνωθεί και δεν υπήρχε διαθέσιμη εντατική στη Βόρεια Ελλάδα, να το μεταφέρουν οδικώς, ναι με ασθενοφόρο που χάλασε στον δρόμο και κλήθηκε άλλο για τη διακομιδή, στην Πάτρα. Ναι, ξέρω, έχει φτιαχτεί η Εγνατία, η Ιονία Οδός, δεν είναι τόσο ζόρικο το δρομολόγιο όπως κάποτε. Μόνο που το παιδί δεν είναι πια στη ζωή. Και αντί ο υπουργός Υγείας, ο αγλαός Θάνος Πλεύρης, του γνωστού οίκου των Πλεύρηδων, να δείξει ότι διαθέτει ένα ψήγμα τσίπας, κυνηγάει… φωτογραφίες από μπουζούκια, μπας και βρει κανέναν celebrity να καπνίζει!

Στο μεταξύ, ένας άλλος αγλαός υπουργός, ο Άδωνις, φτιάχνει το «καλάθι του νοικοκυριού» και μας «βομβαρδίζει» καθημερινά μ’ ένα κάρο σαχλαμάρες. Το ψωμί μας, δηλαδή, εξαρτάται απ’ αυτόν τον τύπο, η υγεία μας από τον Πλεύρη τζούνιορ και η παιδεία μας από τη Νίκη Κεραμέως. Κι όλα αυτά την ώρα που σκάνε, η μία μετά την άλλη, οι περιπτώσεις «γαλάζιων» βουλευτών οι οποίοι πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, να κάνουν μπίζνες με το Δημόσιο και να φουσκώνουν με ψηφία τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς…

Σ’ ετούτα εδώ τα μάρμαρα…

Μπορείς να γράψεις ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια για τα έργα και της ημέρες της «καλύτερης κυβέρνησης μεταπολιτευτικά», αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκοπρίσθη η φορβάς εν τω άλω για τα Ελγίνεια -κοινώς, την έπιασε τσιρλιό τη φοράδα στ’ αλώνι για τα Μάρμαρα. Άσε που προσωπικά, εκτός από απέχθεια στα προεκλογικά κολπάκια και στις μανούβρες του κάθε «Μωυσή» για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου, έχω μια μόνιμη αλλεργία στις «Μεγάλες Ιδέες» και γενικά σε ό,τι εμπεριέχει εθνικισμό και δηλητηριάζει τα μυαλά και τις ψυχές. Διότι αυτό το πράγμα είναι επί της ουσίας και η «επιστροφή των γλυπτών», φανατικοί υποστηρικτές της οποίας είναι κατά κανόνα άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιολογία. Που, υπό συνθήκες, θα έβαζαν ακόμη ξαπλώστρες στη Δήλο για να «χτυπήσουν» τους Μυκονιάτες και να ικανοποιήσουν την ιδιοτέλειά τους.

Θα γελάσει και το σκυλί!

Η βενζίνη θα κατέβει ποτέ κάτω από το ένα ευρώ; Ή θα ζήσουμε να τη θυμόμαστε (αυτή την τιμή); Κανένας αναισθησιολόγος θα βρεθεί και για εμάς, αν -χτύπα ξύλο- χρειαστεί να μπούμε στο χειρουργείο; Καμιά δουλειά με αξιοπρεπή μισθό θα βρουν τα παιδιά μας; Αυτοκίνητο θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε καμιά φορά ή θα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα με το σαράβαλο; Σε καμιά διαδήλωση θα μπορέσουμε να πάμε μια φορά χωρίς να πνιγούμε από τα χημικά; Κανένα δάσος θα μείνει άκαο; Κανέναν γραβατωμένο που βούτηξε τον… αγκώνα στο βάζο με το μέλι θα τον δούμε να τον στέλνει στη φυλακής κάποιος Έλληνας δικαστής; Κάποιος ασύδοτος ένστολος θα πληρώσει καμιά φορά; Τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα τον ζήσουμε ποτέ ή θα παραμείνουμε η Τεχεράνη της Ευρώπης; Με τη δημόσια εκπαίδευση τι θα γίνει;

Αυτά είναι τα ζητήματα κι όχι τα Ελγίνεια. Ειδικά αν από το «δεν αναγνωρίζουμε νομή, κατοχή και κυριότητα των Βρετανών» τα πάρουμε δανεικά με οψιόν… επέκτασης του δανεισμού, θα γελάσει μέχρι και ο… Πίνατ, το σκυλί του Μαξίμου!

Στίλπων Φραγκούλης