Το ντέρμπι γεννησε προβλήματα

Το "αιώνιο" ντέρμπι έχει και συνέχεια για όλους

Ντέρμπι ήταν και πάει! Και εδώ που τα λέμε, δεν θα έχουμε και πολλά να θυμόμαστε από την αναμέτρηση του Φαληρικού σταδίου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ας δούμε όμως το τι είχαν στο μυαλό τους οι προπονητές των δύο ομάδων πριν το παιχνίδι και το τι είδαμε κατά τη διάρκεια του…

Οι Πέδρο Μαρτίνς και Ιβαν Γιοβάνοβιτς  παρέταξαν τις ομάδες τους με τον ίδιο σχηματισμό 1-4-2-3-1, ΜΟΝΟ όμως στα χαρτιά! Πολύ απλά γιατί μέσα στο γήπεδο οι γηπεδούχοι έπαιξαν ένα «καθαρό» 1-4-4-2 με τον Ελ Αραμπί να αγωνίζεται δίπλα στον Τικίνιο.

Αρχικά, η σκέψη του προπονητή των Πειραιωτών ήταν σωστή λόγω των απουσιών του Παναθηναϊκού στο κέντρο της άμυνας (δίδυμο Σάρλια- Πούγγουρα), θέλοντας να παίξει με δύο επιθετικούς και να δημιουργήσει ισαριθμία.

Το λάθος όπως αποδείχτηκε όμως ήταν πως ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην δημιουργία κυρίως από τον άξονα καθώς οι φιλοξενούμενοι είχαν παίκτη παραπάνω στο χώρο αυτό. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός, πως ο Πορτογάλος τεχνικός αφού ήθελε να παίξει με δύο επιθετικούς δεν επέλεξε να αγωνιστεί με το αγαπημένο του 1-3-5-2 για να έχει ακόμη έναν παίκτη στα χαφ για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους φιλοξενούμενους και στην πρώτη πάσα αλλά και στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας δημιουργίας από τον άξονα και του ανορθόδοξου τρόπου ανάπτυξης  ήταν και τα 44 γεμίσματα των ερυθρόλευκων! Το σωστότερο βέβαια θα ήταν ο Ολυμπιακός να «ανοίξει» και να οδηγήσει το παιχνίδι του στα άκρα επιλέγοντας ίσως έναν σχηματισμό 1-4-3-3.

Το ντέρμπι και το  ζήτημα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό

Ο Μαρτίνς έδειξε να εντοπίζει το πρόβλημα στο δεύτερο μέρος και θέλησε να «φρεσκάρει» με τις αλλαγές του τα φτερά της ομάδας κάτι που όμως δεν κατάφερε καθώς και πάλι ΔΕΝ άλλαξε σχηματισμό αλλά μόνο πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά, οι σκέψεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτυπώθηκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο με τους Πέρεθ και Αλεξανδρόπουλο να κάνουν πολύ καλό παιχνίδι και να βοηθούν την ομάδα τους, κυρίως στο πρώτο μέρος, να μην δεχτεί ιδιαίτερη πίεση στους κεντρικούς αμυντικούς της.

Μάλιστα, ο προπονητής του πράσινων ζήτησε από τους παίκτες του να πιέσουν στην πρώτη πάσα τους αντιπάλους και να μην αφήσουν να πάρουν «εύκολα» μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως 6 παίκτες του Παναθηναϊκού πίεζαν στην πρώτη πάσα.

Αντίθετα, στο δεύτερο μέρος δεν το έκανε αυτό, με την πρώτη άμυνα των φιλοξενούμενων να ξεκινάει πίσω από την σέντρα με αποτέλεσμα οι πράσινοι να δεχτούν μεγαλύτερη πίεση χωρίς όμως να κινδυνεύσουν άμεσα. Οι αλλαγές του ήταν σωστές και στον σωστό χρόνο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως ο Ολυμπιακός δείχνει αρκετά μπερδεμένος στο παιχνίδι του καθώς δεν έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης, με τον προπονητή του να πειραματίζεται ακόμη σε πρόσωπα και σχήματα.

Από την άλλη έχουμε έναν Παναθηναϊκό που θέλει να «κερδίσει χρόνο», με τον προπονητή του όμως να έχει πολλά πράγματα ακόμα να βελτιώσει κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι που είναι και το πιο δύσκολο! Καθώς μη ξεχνάμε πως και στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του το τριφύλλι δεν έχει σκοράρει!

 

ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ