Οι μισές δουλειές των Μπολσεβίκων και η σωσίας της κ. Καλιακούδα

Εκλεψε την παράσταση στο Τατόι η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας

Στην κηδεία του «Τέως», λέει, παρέστη και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας, αν και θα της πήγαινε περισσότερο ο τίτλος… Ρένα Πασχαλίδου της Ρωσίας, μιας και στα κιλά είναι φτυστή η αείμνηστη καρατερίστα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Για να σας βοηθήσω, είναι εκείνη που στην «Παριζιάνα» έκανε τη Σούζη («Σούζη, και ψεύδεσαι και τρώς» τής έλεγε η Βλαχοπούλου) και στον «Παπατρέχα» την κυρία Καλιακούδα, την οποία έπαιρνε στην πλάτη ο Βέγγος και την ανέβαζε στο κλιμακοστάσιο.

Επειδή είχα την εντύπωση ότι οι Μπολσεβίκοι τούς είχαν ξεπαστρέψει τους Ρομανόφ -πριν από έναν αιώνα και βάλε- κι απλώς είχαν απομείνει κάτι υπολείμματά τους που έχουν ταφεί στην Αγία Πετρούπολη, ξαφνιάστηκα με την παρουσία της Μεγάλης Δούκισσας και μπήκα στο Wikipedia να βρω πέντε στοιχεία. Οπως διάβασα, λοιπόν, η Μαρία είναι τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας, κοινώς αυτοκράτειρα χωρίς αυτοκρατορία. Αλλά επειδή στους «γαλαζοαίματους» δεν αρέσουν αυτά, βάζουν τους αυλικούς τους και βρίσκουν λέξεις χαμένες στους αιώνες, για να ντύσουν με μεγαλοπρέπεια το αργόσχολο κι ασκόπως περιφερόμενο σαρκίο τους.

Επίσης, όπως διάβασα, «η Μαρία ζει στη Γαλλία και την Ισπανία. Μιλάει εκτός από την μητρική της γλώσσα Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μιλά επίσης λίγα Γερμανικά, Ιταλικά και Αραβικά», αν και η εικόνα της παραπέμπει σε άνθρωπο που η αγαπημένη του γλώσσα είναι η… μαριναρισμένη με χυμό λεμονιού, μουστάρτα ελαιόλαδο κι αλατοπίπερο, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.

Διάβασα ακόμη πως στις 22 Σεπτεμβρίου του 1976 η 70χρονη σήμερα Μαρία είχε παντρευτεί τον Φραγκίσκο-Γουλιέλμο Χοετσόλερν, πρίγκιπα της Πρωσίας, με τον οποίο το 1981 απέκτησε έναν γιο, για να χωρίσουν το 1982. Δεν έγραφε το κείμενο τον λόγο του διαζυγίου, αλλά -φαντάζομαι- λόγω της πολλής δουλειάς που είχαν η μεν και ο δε, δεν βλέπονταν όσο έπρεπε και αυτό κλόνισε τη σχέση… Κάποιος κακοήθης, βέβαια, θα μπορούσε να πει ότι μπορεί ο Φραγκίσκος-Γουλιέλμος βρήκε καμιά άλλη τιτουλάρια, με διαφορετικό… μεταβολισμό από της Μαρίας ή ότι η Μεγάλη Δούκισσα έπιασε τον Φραγκίσκο-Γουλιέλμο με τον κηπουρό της έπαυλής τους να κλαδεύουν νύχτα τα Μπέντζαμιν και τις μουσμουλιές…

Η αλήθεια είναι ότι με γοήτευσε η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας. Και θα την πω την αμαρτία μου: ανυπομονώ πότε θα ξαναπεθάνει κανένας «γαλαζοαίματος», ώστε να την ξαναδώ σε κηδεία…

Στίλπων Φραγκούλης