Αφιερωμένο εξαιρετικά στους κλαίοντες και οδυρόμενους!

Η έκθεση της Oxfam επιβεβαιώνει ότι ο πλούτος του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται δυσθεώρητα, ενώ το 99% βυθίζεται περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Άφού καταθέσουμε… τον κλαυθμό και τον οδυρμό μας για τον θάνατο του… Βασιλέως Κωνσταντίνου και ευχηθούμε στους συγγενείς και εστεμμένους της Ευρώπης να μην τους έχει σταθεί κανένα κόκκαλο στο λαιμό από τα ψάρια που κατανάλωσαν μετά την κηδεία στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», θα αποστρέψουμε το βλέμμα μας από τις τηλεοπτικές οθόνες. Αρκετά έχουμε μάθει για την εμφάνιση των γαλαζοαίματων κυριών που παραβρέθηκαν στην κηδεία του εκλιπόντος, τα κοσμήματα που φορούσαν τα συνολάκια που επέλεξαν.

 

Πάμε σε κάτι πιο πεζό που πληροφορηθήκαμε όσο θρηνούσαμε για την απώλεια του… Μεγαλειοτάτου βλέποντας του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον πρώην πρωθυπουργό να προσκυνούν το σεπτό σκήνωμά του. Για κάθε ένα δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που απέκτησε ένα άτομο του κατώτερου οικονομικά 90% του πληθυσμού τα τελευταία δύο χρόνια, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Η συνολική, δε, περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα!

 

Τα παραπάνω αναφέρονται στην έκθεση της Oxfam «Survival of the Richest», η δημοσίευση της οποίας συνέπεσε χρονικά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Η έκθεση της Oxfam επιβεβαιώνει ότι ο πλούτος των πλούσιων, του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται δυσθεώρητα, ενώ το 99% βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η έκθεση καταγράφει ότι -μέχρι το τέλος του 2021- οι… ζάμπλουτοι τούτου του κόσμου έχουν συσσωρεύσει επιπλέον πλούτο 26 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 63% του συνολικού νέου πλούτου που παράχθηκε μετά την πανδημία. Το υπόλοιπο 37% πηγαίνει στο 99% του πληθυσμού!

 

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο πληθωριστικό κύμα που πλήττει τον πλανήτη σημειώνοντας ότι οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022, πληρώνοντας 257 δισ. δολάρια σε πλούσιους μετόχους. Εμείς εδώ καταπολεμάμε την ακρίβεια με το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 4 σεντς για κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονταν από φόρους περιουσίας και οι μισοί δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς για τα χρήματα που κληρονομούν στα παιδιά τους.

 

Η έκθεση καταλήγει πως ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ. ​​δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγουν από την φτώχεια 2 δισ. άνθρωποι και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται όμως γιατί βάλλουν ευθέως κατά της λεγόμενης οικονομίας της αγοράς. Αφήστε που τα ίδια λένε κάτι ιδεοληπτικοί «λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς» που θέλουν να επαναφέρουν τον κουμμουνισμό τον οποίον καταπολέμησαν σθεναρώς ο αποθανών Κωνσταντίνος και η αλήστου μνήμης μητέρα του Φρειδερίκη…

 

Βασίλης Πίσσας