Ο Νουσηκύρου, η Μπερήμ, ο καρδιολόγος και ο Παντελής

Η μεγάλη της Χαριλάου Τρικούπη λίστα των υποψηφίων βουλευτών, που είναι αποκλειστικά για μερακλήδες

Την ώρα που όλοι εσείς σπαταλούσατε τον χρόνο σας και την (πολλή ή λίγη) φαιά ουσία σας για να βρείτε τι ήθελε να πει ο… ποιητής Έλον Μασκ με το «Ω» που ανέβασε στο Twitter, ήμαστε κι εμείς, οι ανήσυχοι μελετητές του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος – Κινήματος Αλλαγής, οι νοσταλγοί της χώρας του πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς…

Σαν ζεστό χωμί καρτερούσαμε τα ψηφοδέλτια της παράταξης και, όπως αποδείχτηκε, χαλάλι η προσμονή, καθώς δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο το συναίσθημα του να διαβάζεις, ας πούμε, στο ψηφοδέλτιο της ηρωικής Ηλείας: «Κατρίνης Μιχαήλ / Ιατρός (οδοντίατρος)». Έρσι ακριβώς. Διότι, μονάχα στο ΠΑΣΟΚ μπορείς να βρεις το «Ιατρός (οδοντίατρος)» και όχι σκέτο, απευθείας… πώς το λένε, «Οδοντίατρος». Και μόνο στο ψηφοδέλτιου του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας μπορεί να διαβάσεις: «Γκιλίτσης Χρήστος / Ιατρός- Καρδιολόγος». Γιατί μπορεί να είσαι καρδιολόγος χωρίς να είσαι γιατρός, να ‘χεις τελειώσει, φερ’ ειπείν, Ιστορικό – Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, η ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ή Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Κοζάνης.

Εκείνο που σε ιντριγκάρει, όμως, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ είναι τα συντρόφια στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. «Μουσταφάογλου Σιμπέλ / Καθηγήτρια», λέει. Εξοχα. Για να λέει «καθηγήτρια», γυναίκα είναι. Και κλινικά ηλίθιος να είσαι, το καταλαβαίνεις με τη μία. Στην Ξάνθη, ωστόσο, κοντοστέκεσαι για το φύλο του ονόματος «Ντελή-Ιμπραήμ Μπερήμ / Οικονομολόγος». Διότι είναι ο οικονομολόγος και η οικονομολόγος. Ολόιδιο το αρσενικό με το θηλυκό, οπότε αναπόφευκτη και η απορία: Είναι ο Μπερήμ ή η Μπερήμ; Πού στα κομμάτια να ξέρεις όλα τα βαφτιστικά, πατρωνυμικά και δεν συμμαζεύτεαι της Μειονότητας; Ευτυχώς υπάρχει και το Γκουγκλ, για τέτοιες περιπτώσεις. Τελικά, η Μπερήμ είναι γυναίκα. Η Μπερήμ, δηλαδή, όχι ο Μπερήμ.

Εντυπωσιακό, επίτης, είναι το τέταρτο -αλφαβητικά- όνομα στη λίστα με τους υποψηφίους του Β3 Δυτικού Τομέα: «Ανδρουλακάκης Νικόλαος». Όσο να πεις, ο εν λόγω έχει ένα προβάδισμα, έναντι των ανθυποψηφίων του, καθώς η… θεία Μαγδαληνή από το Μπραχάμι, με την προδιάθεση για γλαύκωμα, την ανεξακρίβωτη δυσλεξία που παιδιόθεν κουβαλούσε και τα ύποπτα συμπτώματα πρώιμης άνοιας, δεν θέλει και πολύ να διαβάσει Ανδρουλάκης (αντί για Ανδρουλακάκης) Νικόλαος. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, τι να κάνει κι ο αρχηγός; Να μετατρέψει το δικό του ονοματεπώνυμο σε Άνδρου Λάκης, προκειμένου να μην πριμοδοτηθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος; Σαν γκέι μητροπολίτης θ’ ακούγεται ο Νικόλας ο τσίφτης ο επισυνδεδεμένος, και δεν «λέει». Είπαμε, προοδευτικό το κόμμα, αλλά όχι τόσο.

Τέλος, αυτό που παρατήρησα στα ψηφοδέλτια που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι έλειπε αυτό της Καστοριάς. Προφανώς, η αποχώρηση από το Γραφείο Τύπου του δημοσιογράφου Παντελή Περιβολάρη και η απόφασή του να μην εκτεθεί, όπως σε προηγούμενες εκλογές, στην Καστοριά, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στις σοσιαλιστικές πλαγιές του Γράμμου και του Βιτσίου. Ο καλός συνάδελφος με την προσωπική ακτινοβολία λειτουργούσε ως αντηρίδα στις συγκεκριμένες πλαγιές που δέχονταν την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιστορικοί του μέλλοντος έχουν να κραταγράψουν διάφορα για τις ομηρικές μάχες του Παντελή Περιβολάρη με την τοπική συριζοβουλεύτρια -πλην όμως πασοκικών καταβολών- Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Μέχρι να φτάσει, όμως, η ώρα των ιστορικών, έρθει πρώτα η στιγμή των εκλογών, για να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν ο Κατρίνης, η Μπερήμ, ο Ανδρουλάκης, ο Ανδρουλακάκης και ο Νουσηκύρου, το αγαπημένο μου όνομα (μάλλον σλαβομακεδονικού παρελθόντος) που κατεβαίνει στην Πέλλα.

Νίκος Ντίνας