Ο μεταγραφικός ισολογισμός των τελευταίων 5 ετών

Ποιοι σύλλογοι σημειώνουν limit-up στα έσοδα και ποιοι limit down, μεταξύ των 100 ομάδων με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών.

Προφανώς, για να γκρινιάξουμε και λίγο, μεταξύ των 100 ομάδων απ’ όλο τον κόσμο, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία ελληνική, ενώ η μερίδα του λέοντος ανήκει στο επονομαζόμενο και big-5 της Ευρώπης, τα πέντε δηλαδή κορυφαία πρωταθλήματα, αυτά της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το τελευταίο πεδίο ενασχόλησης με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για το CIES Football Observatory, το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995, ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ως κορυφαίο σύλλογο σε… παζάρι και μεταγραφές τους Λουζιτανούς της Μπενφίκα. Η πορτογαλική ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ομάδων που παρουσιάζουν θετικό ισολογισμό, τα τελευταία 5 χρόνια, με καθαρά της έσοδα να ξεπερνούν τα 369 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 157 εκατ. ευρώ της τρέχουσας σεζόν, κυρίως χάρη στη μεταγραφή-ρεκόρ του Έντσο Φερνάντες στην Τσέλσι. Κι αν για τη Μπενφίκα ισχύει η γνωστή παροιμία «παλιά μου τέχνη κόσκινο» δεν ισχύει το ίδιο για τη 2η της λίστας, Λιλ που είδε τα έσοδά της από πωλήσεις και αγορές να φτάνουν τα 308 εκατ. ευρώ, ενώ ο Άγιαξ (+293 εκατ. ευρώ) συμπληρώνει το «βάθρο» των συλλόγων που είδαν την ποδοσφαιρική τους μετοχή να σημειώνει… limit up.

Στον αντίποδα, η Τσέλσι είναι η ομάδα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο έλλειμμα (749 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσό-ρεκόρ των 620 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σεζόν), στις μεταγραφές που έγιναν συνολικά τις πέντε τελευταίες σεζόν (από 2018/19 έως 2022/23). Πίσω από τους «μπλε» στην κατάταξη του CIES βρίσκονται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (-670 εκατ. ευρώ) και η Άρσεναλ (-544 εκατ. ευρώ). Η Γιουβέντους που βρίσκεται στην ένατη θέση έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των μη αγγλικών συλλόγων (-337 εκατ. ευρώ). Ακόμη, η… ελληνική Νότιγχαμ Φόρεστ παρουσιάζει έλλειμμα αυτές τις πέντε σεζόν 246 εκατομμύρια ευρώ, με 239 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την τρέχουσα (2022-23), και καταλαμβάνει την 13η θέση με τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Συνολικά, σύλλογοι από 17 χώρες συγκαταλέγονται στις 100 πιο ενεργές ομάδες στη μεταγραφική αγορά τις τελευταίες πέντε σεζόν όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών. Η Αγγλία είναι η χώρα που εκπροσωπείται περισσότερο με 25 συλλόγους, εκ των οποίων μόνο δύο έχουν θετικό ισοζύγιο (Γουότφορντ και Νόριτς)!