Ομαδική παραίτηση, μεγαλειώδης πράξη!

Όταν οι δάσκαλοι χάνουν τη δουλειά τους για να συμπαρασταθούν στους μαθητές τους.

Υπάρχουν δάσκαλοι που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους όχι απλά σαν μεταφορείς της γνώσης στις νεότερες γενιές αλλά σαν παιδαγωγοί. Δάσκαλοι που διδάσκουν με την δύναμη του παραδείγματος. Διδάσκουν ευθυκρισία, περηφάνεια, αξιοπρέπεια. Δεν θέλουν μαθητές εθελόδουλους, ψοφοδεείς, υποταγμένους. Το παράδειγμά τους δεν αφορά μόνο τους μαθητές τους που δίνουν μάχη για να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία τους.

Αφορά κάθε πληττόμενο από τις κυβερνητικές πολιτικές. Η σύσσωμη παραίτηση των καθηγητριών και των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου δημιούργησε ένα πολιτικό γεγονός. Μια πολιτική πράξη που ξεπερνά τα συγκεκριμένα αιτήματα των σπουδαστών δίνοντας άλλη δυναμική στην κινητοποίησή τους. Και αυτό, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας, ακόμα και κάποιος που διαφωνεί με την κινητοποίηση.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση ακούστηκαν και άρχισαν να γράφονται ένα σωρό μικρόψυχες ανοησίες με κορυφαία ότι παραιτήθηκαν τη στιγμή που» έληγαν οι συμβάσεις τους. Εκτός του ότι δούλευαν για χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, εκτός από το ότι η λήξη ισχύει για κάποιους μόνο, ένας που συνεργάζεται χρόνια με έναν οργανισμό και λήγει η σύμβασή του, υπό κανονικές συνθήκες, σπεύδει να παραιτηθεί δημοσίως και ηχηρά ή προσβλέπει στην ανανέωσή της; Ενώ τώρα οι καθηγητές παραιτούνται ομαδικά, και δηλώνουν μάλιστα ότι παραιτούνται και από την ανανέωση. Σύσσωμο, λοιπόν, το καθηγητικό σώμα της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι καθηγητές και οι καθηγήτριες δήλωναν «ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας»! Το ΠΔ αυτό υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών, αντιστοιχώντας τα με απολυτήρια Λυκείου. Το είπαν και το έκαναν. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα ονόματά τους

 

Οι καθηγητές/ιες:

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Εβίτα Ζημάλη / Αλεξία Καλτσίκη / Σίμος Κακάλας / Μαρία Κεχαγιόγλου / Γεωργία Μαυραγάνη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Λένα Φιλίπποβα / Νίκος Χατζόπουλος / Ταξιάρχης Χάνος / Ρηνιώ Κυριαζή / Κατερίνα Κοζαδίνου / Γιάννης Νταλιάνης / Μελίνα Παιονίδου / Χαρά Κεφαλά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Φωκάς Ευαγγελινός / Αγγελική Στελλάτου / Ιωάννα Τουμπακάρη / Βίκυ Παναγιωτάκη / Mαριέλα Νέστορα / Κωνσταντίνος Μωραΐτης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Χρυσή Τζαρδή / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Δηώ Καγγελάρη / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Διονύσης Καψάλης / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χρήστος Δήμας / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Σύλλας Τζουμέρκας / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γιάννης Μετζικώφ / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Θωμάς Μοσχόπουλος / Πρόδρομος Τσινικόρης