Ανάκαμψη για ΠΑΣΟΚ, ανάχωμα για ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρός κι έμπειρος περί των εκλογικών προσεγγίζει τη λύση της λαϊκής απορίας για την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στις παρακολουθήσεις. Καθώς αυτή η επιμονή δεν του αποφέρει οφέλη στις δημοσκοπήσεις.

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Αυτή ήταν η απάντηση γηραλέου μεν αλλά ενεργού δε,  εκλογολόγου. Σε παρέα σοβαρών ανθρώπων τέθηκε η ερώτηση: Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ  στις παρακολουθήσεις; Όταν μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα, αν και αφορά την Δημοκρατία μας, δεν τού δίνει ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Εκτός κι εάν του δίνει και δε φαίνεται. Επειδή τα κρύβουν!

Η απάντηση του συνομιλητή μας δεν άρεσε και σε εμένα, την νεαρότερη ηλικιακά. Δεν άρεσε στα άλλα μέλη της παρέας. Ήταν γενική κι αόριστη. Δεν ήταν θέμα αισθητικής μας. Θέμα λογικής μας ήταν.

Έτσι επιμείναμε. Κι ήρθε η δεύτερη απάντηση του εκλογολόγου. «Και να ήθελε, να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως το κάνει για να μη μειωθούν τα ποσοστά του, αυτό δεν κρύβεται. Θέλει να τα περιφρουρήσει. Το άγγιγμα ευαίσθητων δημοκρατικών χορδών σε ένα μεγάλο κομμάτι κάποτε του ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό έχει στόχο. Την περιφρούρηση των ποσοστών του».

Αυτή απάντηση είναι στη λογική μας. Είναι μία εξήγηση για την, κατά πολλούς, ανεξήγητη επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στις παρακολουθήσεις. Την εποχή δε, που στα ράφια της αγοράς δεν αυξάνονται  τα ποσοστά της ΝΔ.

Ο στόχος της περιφρούρησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά, η αύξηση της συσπείρωσης έφεραν στο προσκήνιο και την κόντρα με ΠΑΣΟΚ. Δεν μπήκε τυχαία, στο πλάνο απέναντι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας πως στις επερχόμενες εκλογές η οποιαδήποτε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ανάχωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά όμως, φαίνεται να κολλά το κάρο στις λάσπες των παρακολουθήσεων.  Για να αναρωτηθούμε στην παρέα όλες κι όλοι μας. Είναι στραβός ο δρόμος του ή στραβά προχωρά; Η απάντηση του εμπειρότατου εκλογολόγου, που δίνει τα φώτα του σε κόμματα αλλά όχι στον Τύπο, ήταν απόλυτη. «Πρόκειται για μονόδρομο»!

Δε μας εξήγησε πάντως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτόν τον μονόδρομο ή εάν ήταν μοναδική διέξοδος από τα αδιέξοδα του. Έχει σημασία στην Πολιτική λέω εγώ, να επιλέγεις και να μην επιλέγεσαι στην στρατηγική σου.

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΥ